یکی از مواردی که گاهی از اوقات در بعضی از خانواده ها پیش می آید، بحث ارث زن بدون فرزند و شوهر است، معمولا برای افراد نزدیک به فرد متوفی این سوال پیش می آید که چه کسانی از مال باقی مانده از او منفعت خواهند برد.
در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، تمامی قواعد و قوانین در صورتی که شرایط ارث زن بدون فرزند و شوهر پیش بیاید پیش بینی شده است. یکی از قسمت های قانون مربوط به زنی است که در چنین شرایطی فوت می نماید و فرزند یا شوهری ندارد.
در این موارد معمولا بر اساس طبقات ارث، انحصار وراثت توسط دادگاه صورت می گیرد تا افرادی که در این شرایط یعنی ارث زن بدون فرزند و شوهر منفعت دارند به حقوق بر حق خود با حمایت کامل قانون دست پیدا کنند.
در ادامه این مقاله هدفمان این است که به این پرسش که ارث زن بدون فرزند و شوهر به چه کسانی می رسد را بر اساس قواعد و قوانین حقوقی ای که وجود دارد توضیح دهیم تا در نهایت افرادی که در این شرایط قرار می گیرند بدانند که به چه صورت عمل کنند.
برای اطلاعات بیشتر درباره مشاوره حقوقی کلیک کنید.
ارث زن بدون فرزند و شوهر به چه کس یا کسانی می رسد؟
یکی از مسائلی که بعد از فوت افراد اهمیت دو چندان پیدا می کند مسئله ارث و میراث به جا مانده از آنها می باشد، به خصوص در مسئله ارث زن بدون فرزند و شوهر قطعا افراد دیگری دارای منفعت خواهند شد و به کمک قانون به حق خود خواهند رسید. در این رابطه قوانینی وجود دارد که برای درک بهتر شما به آنها اشاره خواهیم کرد.
* بر اساس ماده 862 قانون مدنی، وراث به سه دسته تقسیم می شوند و برای تقسیم ارث زن بدون فرزند و شوهر نیز از طبقات ارث برای انحصار وراثت بهره گرفته می شود، هر طبقه دارای دو درجه می باشد که اولویت با درجه اول و سپس درجه دوم می باشد.
* در طبقه اول پدر و مادر و فرزندان درجه اول هستند و در درجه دوم نوه های او قرار می گیرند، در ادامه در طبقه دوم اجداد، برادر ، خواهر و اولاد آنها قرار دارند که اجداد برادر و خواهر و فرزندانشان در درجه دوم اهمیت قرار می گیرند.
* در طبقه سوم عمه، دایی، عمو خاله و فرزندانشان هستند که در صورت وجود نداشتن کسی در طبقات بالاتر مشمول ارث خواهند شد، در ادامه قانون 864 می گوید که زوج و زوجه نیز در صورت فوت طرفشان از او ارث می برند ولی با توجه به این که در این متن شوهر نیز فوت شده مفروض شده است چنین قانونی به کار نخواهد آمد.
* همچنین قانون 863 مدنی می گوید که در صورت وجود نداشتن افرادی در طبقه یک، وارثان حاضر در طبقات دو و سه مشمول دریافت ارث زن بدون فرزند و شوهر خواهند بود که معمولا اگر شرایطش پیش بیاید قانون کمک می کند به حق خود برسند.
* همچنین قانون 880 مدنی می گوید اگر یکی از افراد حاضر در طبقات به ارث زن بدون فرزند و شوهر چشم داشته باشد و او را به قتل برساند موضوع موانع ارث به وجود می آید و بر آن اساس هیچ سهمی نخواهد برد و حق ارث به طبقات بعد از او بر اساس قانون واگذار خواهد شد.
اطلاعات بیشتر: مشاوره آنلاین فوری
نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند و شوهر
معمولا شیوه کار بدین صورت است که ابتدا باید قانون افرادی را که حتی کوچکترین سهمی دارند بر اساس شرایط فرد متوفی تعیین نماید، سپس به افراد ابلاغیه می شود تا برای دریافت حقوق بر حق خود به محضر دادگاه مراجعه نمایند و آن چیزی را که سهم آنهاست دریافت دارند.
دادگاه برای این که در مسئله ارث زن بدون فرزند و شوهر هیچ گونه اختلافی پیش نیاید دقیقا میزان سهم تمامی افراد منتفع از شرایط موجود را بر اساس طبقات ارث تعیین می کند تا هیچ گونه درگیری و نزاعی بین افراد نزدیک به او رخ ندهد.
* در مسئله تقسیم ارث زن بدون فرزند و شوهر قانون با توجه به طبقات ارث اولویت اول را به والدین او خواهد دارد، یعنی اگر چنین شرایطی پیش بیاید و والدین زن در قید حیات باشند آنها هر کدام به میزان یک سوم سهم خواهند برد، البته این در صورتی است که شوهر زن در قید حیات باشد.
* در صورتی که شوهر زن در قید حیات نباشد باید به سراغ اقوام و فامیل او بر اساس طبقات ارث رفت تا بخشی از ارث زن بدون فرزند و شوهر که مربوط به شوهرش می شود به آنها برسد که بر اساس قانون 913 مدنی این میزان نصف اموال می باشد.
* در انحصار وراثت اموالی که مربوط به سهم شوهر می شود بر اساس طبقات ارث اولویت با والدینش می باشد، در صورتی که آنها در قید حیات نباشند این سهم به فرزندان والدین یعنی برادر و خواهرها واگذار خواهد شد، در صورت زنده نبودن آنها سهم به فرزندان آنها خواهد رسید و به همان نسبت که بین پدر و مادرشان قرار بود تقسیم شود بین آنها تقسیم خواهد شد.
* در مسئله ارث زن بدون فرزند و شوهر، زمانی که شوهر در کار نباشد ترکه به میزان یک سوم به مادرش و یک سوم به پدرش تعلق خواهد گرفت، و یک سوم دیگر به اقوام مربوط به شوهر بر اساس طبقات ارث واگذار می شود که نصف آن به والدینش و بقیه به افراد دیگر سهم خواه می رسد.
برای اطلاع از نحوه تنظیم قرارداد روی لینک کلیک کنید.
نکات حقوقی ارث زن بدون فرزند و شوهر
در این مسئله نکات حقوقی ای نیز وجود دارد که با آگاهی پیدا کردن از آن شما خواننده عزیز و گرامی خواهید دانست که در صوت قرار گرفتن در شرایطش به چه صورت عمل کنید تا بر اساس قانون به حق سهم ارث قانونی خود به دور از هر گونه درگیری ای دست پیدا کنید.
* ماده 868 قانون مدنی در مسئله زن بدون فرزند و شوهر می گوید که مالکیت ورثه به نسبت اموال متوفی ثابت نمی شود مگر این که ابتدا بدهی هایش از کل اموال پرداخت شود، طبق ماده 869 قانون مدنی هزینه کفن و دفن میت و پرداخت بدهی یا عمل به وصیت تا یک سوم مالش را می تواند در بر بگیرد.
* ضروری است که مسئله تقسیم ارث ابتدا میزان بدهی را از کل اموال کسر کرد، بعد از این که طلب افراد به طور تمام و کمال پرداخت شد باید به دادگاه مراجعه کرد تا در مورد بقیه اموال نظر خود را بر اساس طبقات ارث اعلام و به استحضار دیگر حق خواهان برساند.
* در مرحله آخر برای این که سهم هر یک از افراد منتفع دقیقا مشخص شود ضرورت دارد که به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه نموده و با ارائه اسناد و مدارک و استشهادیه شهود درخواست صدور گواهی انحصار وراثت بدهند، در این گواهی دادگاه بر اساس طبقات ارث سهم هر یک از ورثه که متنفع هستند را به صورت دقیق مشخص می نماید و به استحضار همگان می رساند.
همان طور که متوجه شدید مسئله تقسیم ارث زن بدون فرزند و شوهر با پیچیدگی های حقوقی بسیار زیادی همراه است و بسیاری از افراد توانایی ذهنی و اطلاعاتی اش را ندارند تا مسائل را به خوبی تحلیل نمایند، برای این که امور بسیار بهتر پیش برود حتما برای خود یک وکیل خبره در این جور مسائل اختیار کنید.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت حقوقی لگاپین سال ها در زمینه مسائل مربوط به تقسیم ارث تجربه عملی دارد و برای ارائه خدمات به شما عزیزان در زمینه کوچینگ حقوقی و ثبت شرکت و … آماده است. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد پشتیبانی ما تماس حاصل فرمایید.