تلفن : 09204084071

محل کار: میدان ولیعصر

از صفحات اجتماعی ما دیدن کنید:

نحوه تنظیم قرارداد حقوقی و قرارداد های معاملاتی

تنظیم قرارداد

مشاورین گروه حقوقی لگاپین در ساعات اداری آماده پاسخگویی به شما عزیزان می باشند .

نحوه تنظیم قرارداد چگونه است؟

تنظیم قرارداد میان اشخاص به‌طورکلی در 3 حالت زیر انجام می‌شود:

  1. طرفین اشخاص حقیقی هستند مثل آقای زارع و خانم احمدی
  2. هر دو طرف قرارداد اشخاص حقوقی هستند مثل شرکت انبوه‌سازان شرق و مؤسسه مالی و اعتباری آفرینش
  3. یک طرف قرارداد شخص حقیقی و طرف دیگر شخص حقوقی است مثل قرارداد پیمانکاری آقای سعیدی با شرکت ساختمانی ایکس

در هر یک از 3 حالت گفته شده، فرایند نگارش موافقت‌نامه از یک قاعده خاص پیروی می‌کند. بر این اساس پس از یاد و نام خداوند باید عنوان قرارداد در ابتدای صفحه نوشته شود و سپس باتوجه‌به نوع توافق فی‌مابین، مواد اصلی توافقنامه به صورت زیر در قرارداد درج شوند:

نحوه تنظیم قرارداد
لزوم تنظیم قرارداد چیست؟
  1.    موضوع قرارداد
  2. مشخصات کامل طرفین
  3. مدت قرارداد
  4. مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن
  5. شرایط تحویل موضوع معامله
  6. تعهدات طرفین
  7. شرایط فسخ
  8. حل اختلافات
  9. امضای شهود و طرفین

البته پیش از اینکه بخواهید متن قرارداد خود را به این شکل بنویسید، باید چند نکته مهم راجع به چگونگی نگارش قرارداد برای اشخاص حقیقی و حقوقی را مدنظر قرار دهید.

در این زمینه می توانید به مقاله ی مراحل تنظیم قرارداد سر بزنید.

نحوه تنظیم قرارداد برای اشخاص حقیقی

تنظیم قرارداد بین اشخاص حقیقی (افراد) به این صورت است که دو یا چند نفر با توافق یکدیگر، معامله‌ای را انجام می‌دهند که آثار حقوقی فراوانی برای آن‌ها خواهد داشت. اشخاص حقیقی بنا به توافقات و اهدافشان می‌توانند یکی از عقود ذکر شده در قانون مدنی همچون عقد شرکت را منعقد کنند یا اینکه طبق ماده 10 این قانون عمل کرده و قرارداد جدیدی همچون قرارداد نمایندگی را تنظیم کنند.

درهرصورت، آنچه برای اشخاص حقیقی اهمیت دارد، این است که آن‌ها اهلیت لازم برای انجام معامله را داشته باشند؛ یعنی سن آن‌ها بالای 18 سال باشد {اگر کمتر از 18 سال دارند باید ولی یا قیم آن‌ها در زمان انعقاد قرارداد حضور داشته باشد}. مجنون یا سفیه نیز نباشند. چرا که عدم اهلیت هر یک از طرف‌های توافق باعث عدم نفوذ قرارداد شده و به صحت و اعتبار آن آسیب وارد می‌کند.

در قراردادهای بین اشخاص حقیقی، اهمیت دارد که طرفین بادقت، تمام شرایط قرارداد را مطالعه کرده و از آن آگاهی کامل داشته باشند. در صورت بروز هرگونه اختلاف، قرارداد به‌عنوان یک سند معتبر مورد استناد قرار می‌گیرد؛ بنابراین، توصیه می‌کنیم که قبل از امضای قرارداد از مشاوره حقوقی با یک وکیل مجرب غافل نشوید.

نحوه تنظیم قرارداد برای اشخاص حقوقی

تنظیم قرارداد بین اشخاص حقوقی (شرکت‌ها، مؤسسات و…) به همان شکل و قاعده‌ای است که برای اشخاص حقوقی گفتیم؛ اما باتوجه‌به ماهیت حقوقی این اشخاص، تفاوت‌هایی در نحوه تنظیم موافقت‌نامه آنان وجود دارد. دقت داشته باشید که در قراردادهای بین اشخاص حقوقی، نماینده قانونی شرکت باید قرارداد را امضا کند و همچنین، اساسنامه شرکت باید به‌عنوان مرجعی برای تعیین اختیارات نماینده قانونی در نظر گرفته شود.

از سوی دیگر، در این‌گونه توافقات حقوقی، علاوه بر مواردی که در قراردادهای بین اشخاص حقیقی ذکر شد، باید به مواردی مانند موضوع فعالیت شرکت‌ها، سرمایه شرکت‌ها و همچنین قوانین و مقررات حاکم بر فعالیت آن‌ها توجه شود.

روش تنظیم یک قرارداد قانونی

روش تنظیم یک قرارداد قانونی

برای تنظیم یک قرارداد قانونی و صحیح، باید موارد بسیار زیادی را مدنظر قرار دهید. اگر شما یکی از طرفین قراردادهای تجاری، ملکی، بیمه‌ای، بانکی و… هستید بهتر است این امر تخصصی را به یک مشاور حقوقی باتجربه یا یک وکیل پایه یک دادگستری محول کنید.

درهرصورت اگر تصمیم گرفته‌اید متن قراردادتان را خودتان بنویسید، ضروری است که به موارد مصرح در ماده 190 قانون مدنی توجه ویژه‌ای داشته باشید. بی‌توجهی و عدم رعایت شرایط  صحت قرارداد که در ماده مزبور ذکر شده‌اند باعث می‌شود قرارداد شما از نظر قانونی معتبر تلقی نشود؛ بنابراین پیش از نگارش متن اصلی قرارداد حتماً این 4 مورد از شرایط صحت قرارداد را بررسی کنید:

  1. قصد و رضای طرفین قرارداد

یکی از مهم‌ترین ارکان صحت و اعتبار قراردادها، داشتن قصد و همین‌طور رضایت بر انعقاد قرارداد از سوی طرفین است. در واقع، هر دو طرف قرارداد باید به طور آزاد، آگاهانه و بدون هیچ‌گونه اجبار یا فریب، اراده خود را برای انجام معامله اعلام کنند. به‌عنوان‌مثال، قراردادهایی که در آن یکی از طرفین به‌اشتباه یا به‌خاطر تهدیدات دیگری، موافقت‌نامه را امضا می‌کند از نظر قانونی دارای اعتبار نبوده و غیرنافذ محسوب می‌شوند.

  1. اهلیت طرفین

اهلیت داشتن هر یک از طرف‌های توافق یعنی افرادی که می‌خواهند قراردادی را منعقد کنند، باید از نظر قانونی صلاحیت انجام این کار را داشته باشند. به عبارتی، طرفین باید از نظر سنی و عقلی توانایی تصمیم‌گیری و انجام تعهدات ناشی از قرارداد را داشته باشند. اشخاصی که به‌موجب حک قانون اهلیت انعقاد معاملات را ندارند عبارت‌اند از افراد صغیر، سفیه، مجنون و غیررشید

-صغیر به دختری که کمتر از 9 سال و پسری که کمتر از 15 سال دارد، گفته می‌شود.

-غیررشید فرد زیر 18 سال است.

-مجنون، شخص دیوانه‌ای است که جنون او ادواری یا دائمی باشد.

-سفیه نیز شخصی است که اصطلاحاً عقل معاش ندارد.

  1. موضوع معین که مورد معامله باشد

موضوع قرارداد باید معین و کاملاً شفاف باشد تا قرارداد شما از نظر قانونی صحیح شناخته شود. منظور از موضوع قرارداد، آن چیزی است که معامله به‌خاطر آن انجام می‌شود؛ مثلاً در عقد بیع، موضوع قرارداد ممکن است خانه، زمین، لپ‌تاپ، یخچال و… باشد.

برای درک بهتر معین‌بودن موضوع قرارداد به 2 مثال زیر توجه کنید.

موضوع معین: فروش یک دستگاه خودرو پراید مدل 1395 با رنگ سفید و شماره شاسی مشخص.

موضوع مبهم: فروش یک دستگاه خودرو. (کدام خودرو؟ چه مدلی؟ چه سالی؟)

می توانید به مقاله ی تنظیم قرارداد فروش سر بزنید.

  1. مشروع بودن جهت معامله

آخرین موردی که برای داشتن یک قرارداد قانونی لازم دارید، مشروعیت جهت قرارداد است. جهت معامله، هدف یا انگیزه‌ای است که طرفین، به‌خاطر آن قراردادشان را تنظیم می‌کنند. به عبارتی دیگر، پاسخ به این سؤال که چرا طرفین می‌خواهند این قرارداد را منعقد کنند، بیانگر جهت معامله است. از سوی دیگر، جهت معامله باید مشروع باشد؛ یعنی خلاف‌شرع، قانون و نظم عمومی نباشد. اجاره‌دادن ملک برای انجام اعمال مجرمانه‌، یکی از رایج‌ترین مثال‌هایی است که برای نامشروع بودن جهت معامله بیان می‌شود.

دقت کنید که فقدان هر یک از 4 شرط اساسی بالا، به اصل قرارداد آسیب زده و آن را تا مرز باطل شدن پیش می‌برد.

تنظیم قرارداد

  • استارتاپ حقوقی Legapin به شما اطمینان می دهد که متخصص ترین افراد حقوقی از اساتید و وکلای پایه یک دادگستری را با خود همراه نموده است تا مهمترین مساله حقوقی که همانا اجرا و ” تنظیم قرارداد ” است را برای متقاضیان و آحاد جامعه از افراد حقیقی گرفته تا اشخاص حقوقی و شرکت ها و کسب و کارها حل نماید. متخصصین امر و وکلای دریجه یک از ابتدای مذاکرات تا زمان امضا و انعقاد و فراتر از آن در زمان اجرای قرارداد نیز همراه شما خواهند بود تا قرارداد توافق شده به بهترین شکل ممکن موجب سود و منفعت و موفقیت شما گردد.

سوالات متداول

خیر، برخی قراردادها به صورت غیررسمی یا شفاهی قابل انجام هستند، اما برای اطمینان بیشتر و حفظ حقوق طرفین، بهتر است قراردادها به صورت مکتوب تنظیم شوند.

قراردادهای بین‌المللی تابع قوانین مختلف کشورها هستند و اغلب شامل شرایطی مانند زبان قرارداد و حل اختلافات از طریق داوری بین‌المللی می‌شوند.

با رعایت اصول قانونی مانند اهلیت طرفین، مشخص بودن موضوع و مشروعیت قرارداد، و همچنین گرفتن مشاوره حقوقی قبل از امضای قرارداد.

 

فقدان یکی از شرایط اساسی مانند رضایت طرفین، اهلیت قانونی، یا مشروعیت موضوع قرارداد باعث ابطال آن خواهد شد.

 

اصول و قواعد تنظیم قرارداد

هدف از تنظیم قرارداد، ایجاد یک چارچوب حقوقی محکم برای انجام معاملات، شراکت‌ها و همکاری‌های میان دو یا چند شخص است. وجود قرارداد به طرفین آن کمک می‌کند تا نسبت به اجرای تعهدات طرف دیگر اطمینان پیدا کرده و از این طریق، اختلافات احتمالی آنان نیز کاهش چشمگیری داشته باشد. بر این مبنا، نگارش قرارداد اصول و قواعد خاص خود را دارد، اصلاً کار ساده‌ای نبوده و از همه مهم‌تر نیازمند کسب علم و تجربه بالا در این حیطه است.

یکی از اصول اولیه در قراردادنویسی، وجود صراحت و وضوح در عبارات است. به‌عبارت‌دیگر، عبارات استفاده شده در قرارداد باید به‌گونه‌ای باشند که امکان برداشت‌های متفاوت را به حداقل برسانند. علاوه بر این، قرارداد باید به طور کامل و جامع تمامی جوانب موضوع مورد توافق را پوشش دهد تا هیچ‌گونه ابهامی برای طرفین باقی نماند.

در این زمینه می توانید به مقاله ی نکات حقوقی قرارداد سر بزنید.

انواع مختلفی از قرارداد وجود دارد که هر یک ویژگی‌ها و شرایط خاص خود را دارند. بااین‌حال، برخی اصول کلی در همه قراردادها مشترک است. از جمله این اصول می‌توان به نگارش بدون اشتباه موارد زیر اشاره کرد:

  • عنوان قرارداد یا نام آن
  • موضوع قرارداد
  • مشخص‌کردن طرفین قرارداد،
  • مدت قرارداد که نباید آن را با «مدت تعهد» یکی دانست.
  • مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن
  • محل اجرای قرارداد
  • تعهدات طرفین
  • تعیین خسارات احتمالی و نحوه جبران آن‌ها
  • نحوه فسخ و خاتمه‌یافتن قرارداد
  • تعیین ضمانت اجرای انجام تعهدات
  • شرایط حل‌وفصل اختلافات
  • ارجاع اختلاف به داوری
  • فورس ماژور (موارد اضطراری)
  • توجه به ملحقات، پیوست‌ها و نسخه‌های قرارداد
  • ثبت امضای طرفین و شهود حاضر در زمان انعقاد قرارداد

در نهایت، باید تأکید کنیم که تنظیم یک قرارداد استاندارد و فاقد نقص، صرفاً به نوشتن عبارات صحیح و کامل محدود نمی‌شود؛ بلکه فرد تنظیم‌کننده بایستی بر قوانین و مقررات مربوط به موضوع قرارداد نیز تسلط داشته باشد. به‌عنوان‌مثال، نحوه نگارش یک مبایعه‌نامه با چگونگی تنظیم متن قراردادی مثل فرانچایز، تفاوت عمده‌ای دارد. چرا؟ چون برای نگارش مبایعه‌نامه باید بر اصول و قواعد عقد بیع احاطه داشت و در نگارش فرانچایز، تسلط بر قوانین تجاری و بین‌المللی حرف اول را می‌زند.

بنابراین، توصیه ما در لگاپین این است که در تنظیم قراردادهای مهم و پیچیده، حتماً از مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید تا شاهد موفقیت قرارداد خود باشید.

شناخت و ماهیت قرارداد

اجازه دهید پیش از پرداختن به این سؤال که «چطور یک قرارداد اصولی تنظیم کنیم؟» درباره چیستی و ماهیت قرارداد توضیح کوتاهی بدهیم. هرچند ممکن است این موضوع را بی‌اهمیت بدانید؛ اما این مبحث جزء مقدمات نگارش یک قرارداد حرفه‌ای است که اتفاقاً می‌تواند منافع هر دو طرف توافق را به‌خوبی تأمین کنند.

 قرارداد چیست؟

بسیاری از افراد در مسیر شناخت ماهیت قرارداد، آن را طوری تعریف می‌کنند که معنای واحدی با مفهوم «عقد» دارد. قانون‌گذار در ماده 183 قانون مدنی، عقد را اینطور تعریف کرده است: «عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد.»

باتکیه‌بر این ماده، تمام عقود بر 2 شرط زیر استوارند:

-اول، وجود اراده دو یا چند نفر برای شکل‌دادن به یک توافق؛ مثل وجود خریدار و فروشنده و برای بیع خودرو.

-دوم، اراده مورد توافق آن دو یا چند نفر بایستی منتج به ایجاد عقد باشد و همه طرفین نیز آن نتیجه را قبول کنند. به‌عنوان مثال خریدار و فروشنده، هر دو بر سر مبلغ و سایر شروط قرارداد توافق داشته و سپس عقد بیع را قبول می‌کنند.

مطابق آنچه حقوق‌دانان گفته‌اند، به‌موجب قانون مدنی کلیه عقود به 2 دسته عقد معین و عقد نامعین تقسیم می‌شوند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

 عقد معین

آن گونه عقدی است که نام و تمام قواعد آن در قوانین مشخص شده است؛ مثل عقد بیع در قانون مدنی.

عقد نامعین

نوعی از عقد است که در قوانین موجود نامی از آن برده نشده؛ ولی باید شرایط عمومی انعقاد عقد را دارا باشد. این دسته از عقود ذیل ماده 10 قانون مدنی قرار دارند که قراردادهای خصوصی میان افراد را معتبر می‌داند. جالب است بدانید که نام بسیاری از قراردادهای رایج امروزی، مانند قرارداد فرانچایز، قرارداد نشر کتاب و غیره، در هیچ کجای قانون مدنی و سایر قوانین نیامده است. به همین دلیل تمام این نوع قراردادها در قالب عقود نامعین شناخته می‌شوند.

*باتوجه‌به آنچه گفتیم

وقتی از واژه «عقد» استفاده می‌کنیم، منظورمان صرفاً عقود معین است. درحالی‌که «قرارداد» دایره بسیار گسترده‌تری نسبت به عقد دارد و هر دو نوع عقد معین و نامعین را شامل می‌شود. جالب است  بدانید که اکثر وب‌سایت‌های حقوقی به تسامح، واژه‌هایی مثل موافقت‌نامه و توافقنامه را نیز مترادف با قرارداد می‌دانند و از این مفاهیم به جای قرارداد استفاده می‌کنند.

انواع تنظیم قرارداد

انواع تنظیم قراردادها کدامند؟

منظور از انواع تنظیم قراردادها این است که توافقات حقوقی و معاملات بسیار زیادی قابلیت تنظیم و انعقاد دارند. در واقع اگر می‌خواهید با انواع قراردادها آشنا شوید باید ساعت‌های متمادی برای این موضوع وقت صرف کنید. چرا که از عقد نکاح بگیرید تا قراردادهای پیمانکاری، همگی این قابلیت را دارند که توسط اشخاص، منعقد و سپس به اجرا درآیند. بااین‌حال در ادامه چند مورد از قراردادهای رایج در حوزه کسب‌وکار و شرکت‌ها را نام برده و توضیح مختصری درباره هر یک ارائه می‌کنیم.

انواع قراردادهای پرکاربرد دررابطه‌با شرکت‌ها و کسب‌وکارها عبارت‌اند از:

قرارداد کار

طرفین قراردادهای کار شامل کارگر و کارفرما هستند که بایستی مطابق قواعد مقرر در قانون کار، به تعهدات خود عمل نمایند. طبق قرارداد کار، کارگر متعهد می‌شود که در ازای دریافت حق‌السعی (مزد یا حقوق) کار معینی را برای شخص دیگر (کارفرما) انجام دهد. دقت کنید که در قراردادهای مبتنی بر قانون کار، هیچ‌گاه کارگر نمی‌تواند یک شخص حقوقی مثل شرکت الف باشد؛ در این صورت آن قرارداد از شمول قانون کار خارج شده و قواعد دیگری بر آن حکم‌فرما می‌شوند

قرارداد شرکت (شراکت یا مشارکت)

ساختار قانونی قراردادهای شراکت به نحوی است که دو یا چند شخص با آورده‌های خود در یک فعالیت اقتصادی مشترک سرمایه‌گذاری کرده و سود و زیان آن را به نسبت آورده خود تقسیم می‌کنند.

قرارداد بیمه

در این نوع از قراردادها، بیمه‌گر متعهد می‌شود که در صورت وقوع یک حادثه یا واقعه خاص، خسارات وارده به شخص دیگر (بیمه‌گذار) را جبران کند. البته بیمه‌گذار نیز ملزم است حق بیمه را طی مدتی مشخص، به بیمه‌گر بپردازد.

قرارداد وکالت

از دیگر قراردادهای رایج در میان مردم، قرارداد وکالت است که طی آن، موکل به وکیل خود این اجازه را می‌دهد تا اموری مثل فروش املاک و… را به نمایندگی از او انجام دهد.

قرارداد ضمانت

طی این نوع قرارداد، شخص ضامن متعهد می‌شود که در صورت عدم انجام تعهد توسط متعهد اصلی، خسارات ذی‌نفع را جبران کند.

در این زمینه می توانید به مقاله ی بررسی انواع قراردادها سر بزنید.

تعهدات طرفیت

 بخش‌های مختلف قرارداد کدامند؟

تمام قراردادها شامل بخش‌های مختلفی هستند که هر یک از آن‌ها در تعیین حقوق و تعهدات طرفین، اهمیت فراوانی دارند. این بخش‌ها که تحت عنوان «ارکان قرارداد» از آن یاد می‌شود، شامل موارد زیر هستند. در نظر داشته باشید که هر یک از این بخش‌ها در متن قرارداد در قالب یک ماده نوشته می‌شوند که ممکن است بنا به سایر جزئیات قرارداد، هر ماده از یک یا چند تبصره یا بند تشکیل شود.

باتوجه‌به به نوع قرارداد و توافق طرفین کمی متفاوت باشند، اما به‌طورکلی شامل موارد زیر می‌شوند:

ماده 1) اطلاعات طرفین قرارداد

در این قسمت نام کامل و مشخصات طرفین قرارداد شامل نام، نام خانوادگی، شماره ملی برای اشخاص حقیقی و شناسه ملی برای اشخاص حقوقی، آدرس و شماره تماس نوشته می‌شود مورد مهم بعدی نوشتن صفتی است که طرفین قرارداد را توصیف می‌کند: مثلاً خریدار، فروشنده، موجر، مستأجر و… .

ماده 2) موضوع قرارداد

در حوزه قراردادنویسی به مورد معامله، موضوع قرارداد گفته می‌شود. حال ممکن است مورد معامله یک کالا باشد مثل یک تن بار میوه یا اینکه خدمات باشد همچون کار برای کارفرما در قراردادهای کار و پیمانکاری. درهرصورت طرفین باید در این بخش مشخصات فنی کالا یا خدمات مورد معامله از جمله مقدار، کیفیت و… را بادقت بنویسند.

ماده 3) مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن

بنا بر ویژگی‌های هر قرارداد، ممکن است مبلغ آن و نحوه پرداختش به‌طرف مقابل متفاوت باشد. مثلاً در عقد اجاره، عرف این است که موجر مبلغی را به‌عنوان قرض‌الحسنه از مستأجر اخذ می‌کند و الباقی اول هر ماه از او دریافت خواهد شد. این در حالی است که در قرارداد خرید کالا، مبلغ قرارداد پس از تحویل مبیع باید به فروشنده پرداخت شود؛ حال بنا بر توافقات طرفین پرداخت ثمن (مبلغ) یا یکجا انجام می‌شود یا به‌صورت اقساط.

ماده 4) مدت قرارداد

مدت زمانی که طی آن باید موضوع معامله انجام شود و طرفین نیز در آن زمان به تعهدات خود عمل کنند، مدت قرارداد نامیده می‌شود. برای تعیین مدت معاملات باید تاریخ شروع قرارداد و همین‌طور تاریخ پایان آن در موافقت‌نامه درج شود. عده‌ای از افراد به این ماده یک بند افزوده و شرایط تمدید قرارداد را در همین بخش مشخص می‌کنند.

ماده 5) تعهدات طرفین

تعهدات، وظایفی هستند که هر کدام از طرف‌های قرارداد نسبت به طرف مقابل خود، برعهده می‌گیرند. آن‌ها ملزم‌اند که در مدت‌زمان مشخص شده (مدت قرارداد) به تعهدات خود اعم از پرداخت مبلغ، تولید کالا، تحویل کالا، انجام خدماتی خاص مانند ساخت نرم‌افزار و… عمل کنند. در غیر این صورت با عواقب شدیدی همچون فسخ، پرداخت وجه التزام و مواردی ازاین‌دست مواجه می‌شوند.

ماده 6) فسخ قرارداد و شرایط آن

فسخ، یک راهکار حقوقی برای انحلال یک‌طرفه قراردادها است که به‌عنوان ضمانت تخلف از انجام تعهدات، باید در تمام قراردادها گنجانده شود. مثلاً اگر مبلغ قرارداد طی مدت معین شده پرداخت نشود، طرف مقابل می‌تواند قرارداد را با اراده خود فسخ نموده و به آن پایان دهد.

شرایط تحویل از جمله محل تحویل موضوع قرارداد، زمان و نحوه تحویل، تضمینات قرارداد، فورس ماژور، محرمانگی اطلاعات (NDA) و داوری نیز از دیگر بخش‌هایی هستند که به فراخور نوع قرارداد در موافقت‌نامه نوشته می‌شوند. در پایان نیز هر دو طرف قرارداد باید موافقت‌نامه را امضا کنند تا قرارداد از نظر حقوقی معتبر باشد.

می توانید به مقاله ی مراحل تنظیم قرارداد سر بزنید.

شرایط اساسی نگارش قرارداد

شرایط اساسی نگارش قرارداد

منظور از شرایط اساسی صحت معامله که به‌اشتباه به آن شرایط اساسی نگارش قرارداد گفته می‌شود، موارد تصریح‌شده در ماده 190 قانون مدنی است. دقت کنید که واژه «صحت» به معنی درست و صحیح بودن است؛ پس شرایط لازم برای صحیح بودن یک قرارداد مطابق ماده 190 قانون مدنی عبارت‌اند از:

یک) قصد و رضای طرفین

هر دو طرف قرارداد باید قصد واقعی و جدی برای انجام معامله داشته باشند. علاوه بر این، رضای طرفین قرارداد نیز اهمیت فراوانی در صحت معامله دارد. رضای طرفین یعنی اینکه هر کدام از طرف‌های قرارداد بااراده خودشان و بدون هیچ‌گونه اجبار و اکراه آن قرارداد را بپذیرند.

فراموش نکنید که اراده طرفین باید در قالب ایجاب و قبول (پیشنهاد و پذیرش) به طور صریح یا ضمنی (غیرمستقیم) بیان شود. مثلاً در عقد بیع، ایجاب یعنی پیشنهاد فروش زمین از طرف فروشنده و قبول هم یعنی پذیرش پیشنهاد فروشنده توسط خریدار. در واقع، ارائه پیشنهاد و قبول آن است که موجب شکل‌گیری عقد بیع و نوشتن بیع‌نامه خواهد شد

دو) اهلیت طرفین قرارداد

اهلیت داشتن به این معنا است که هنگام تنظیم قرارداد، طرفین بایستی از نظر قانون شرایط انجام معامله را داشته باشند. برای اهلیت داشتن باستی هر دو طرف قرارداد:

  • عاقل باشند (سفیه و مجنون نباشند)
  • بالغ باشند (صغیر نباشند به این معنی که دختر زیر 9 سال و پسر زیر 15 سال نباشند)
  • رشید باشند (به سن رشد که همان 18 سالگی است برسند)

دقت کنید که در معاملات دارای بار مالی نیز طرفین توافقنامه بایستی توانایی دخل و تصرف در اموال را (ورشکسته یا ممنوع‌المعامله نباشند)

سه) مشروع بودن جهت معامله یا قرارداد

«جهت معامله» همان انگیزه و نیتی است که باعث می‌شود افراد یک قرارداد را تنظیم کنند؛ مثلاً جهت معامله در بیع یک واحد آپارتمان، سکونت در آن است. حال اگر نیت خریدار از خرید این باشد که آپارتمان را به قمارخانه تبدیل کند، جهت معامله مشروع (شرعی) و قانونی نیست.

چهار) معین بودن موضوع مورد معامله

  موضوع مورد معامله یا موضوع قرارداد، می‌تواند یا مال باشد (خرید یک باب مغازه) یا تعهد باشد (تعهد به رساندن کالا از مبدأ به مقصد توسط شرکت حمل‌ونقل). به‌این‌ترتیب، موضوع قرارداد شما باید معین و کاملاً مشخص باشد. یعنی چه؟ یعنی اگر می‌خواهید زمینی را بخرید، آن زمین دارای متراژ، آدرس و مشخصات ثبتی دقیق باشد؛ در غیر این صورت، زمین فاقد مشخصات دقیق بوده و معامله صحیح نیست.

شرایط عمومی نگارش قرارداد چیست؟

شرایط عمومی نگارش قرارداد چیست؟

ارکان تشکیل‌دهنده یک قرارداد که گاهی اوقات از آن به «شرایط عمومی نگارش قرارداد» یاد می‌شود، همان مواد موافقت‌نامه (اعم از عنوان قرارداد، مدت، مبلغ و…) هستند که باید در تمام قراردادها ذکر شوند. مفاد و مواد تشکیل‌دهنده یک قرارداد بسته به نوع و موضوع آن می‌تواند متفاوت باشد. حال ممکن است قراردادی دارای 10 ماده باشد و قراردادی دیگر، 15 ماده. اساساً، این موضوع مورد توافق است که میزان جزئیات و مفاد هر توافقنامه را تعیین می‌کند.

به‌عنوان‌مثال، قرارداد رهن یک واحد آپارتمان پیچیدگی‌های چندان زیادی ندارد و احتمالاً در کمتر از 10 ماده این قرارداد تنظیم شود. درحالی که قراردادهایی نظیر مشارکت مدنی، جزئیات حقوقی فراوانی داردند و بندهای آن از 10 مورد تجاوز می‌کنند.

چارچوب اصلی و مواد مندرج در هر قرارداد شامل موارد زیر است:

  1. عنوان و شرح قرارداد: نامی کوتاه و مختصر است که به‌طورکلی موضوع قرارداد را مشخص می‌کند؛ مانند اجاره‌نامه زمین کشاورزی، مبایعه‌نامه خودرو یا قرارداد شراکت کاری.
  2. موضوع قرارداد: به طور خیلی ساده و مختصر، موضوع قرارداد، همان چیزی است که قرارداد برای آن منعقد می‌شود. به‌عنوان‌مثال، مبایعه‌نامه خودرو برای خرید اتومبیل نوشته می‌شود؛ پس در اینجا بیع خودرو همان موضوع توافقنامه است.
  3. مشخصات طرفین توافق: اعم از کد ملی برای اشخاص حقیقی، شناسه ملی برای اشخاص حقوقی، شماره‌تلفن، آدرس محل سکونت و محل کار است.
  4. مدت قرارداد: ماهیت برخی از معاملات به‌گونه‌ای است که نوشتن مدت قرارداد ضرورتی ندارد؛ مثل عقد صلح. بااین‌حال، برخی عقود مثل اجاره مبتنی بر مدت زمانی مشخص هستند که نشان‌دهنده مدت اعتبار توافق است.
  5. مبلغ قرارداد: درست مثل مدت‌زمان، درمورد مبلغ نیز ممکن است قراردادی نیاز به نوشتن مبلغ داشته باشد، مانند ثمن معامله در عقد بیع یا قراردادی دیگر از آن بی‌نیاز باشد همچون عقد نکاح. در نتیجه، این ماهیت توافق طرفین است که تعیین می‌کند آیا مبلغ نوشته شو یا نه.
  6. محل اجرای موضوع قرارداد: به مکانی اشاره دارد که در آن، تعهدات ناشی از قرارداد باید اجرا شود؛ مثلاً تحویل موضوع قرارداد مثل خودرو باید در شهر محل سکونت خریدار باشد یا فروشنده یا مکانی دیگر؟
  7. تعهدات طرفین: مجموعه‌ای از وظایفی است که باید هر یک از طرف‌های قرارداد نسبت به دیگری رعایت کند. پایبند نبودن به تعهدات است که در اکثر اوقات منشأ ایجاد دعوی و اختلاف است؛ پس در نگارش این بند باید دقت زیادی به خرج بدهید.
  8. شرایط فسخ قرارداد: مواردی هستند که با کمک آن‌ها طرفین می‌توانند به ادامه توافق پایان دهند. این موارد یا در قانون مشخص می‌شوند؛ مثل «خیار عیب» یا بر اثر توافق طرفین.
  9. تضمین‌های قرارداد: مواردی که باعث می‌شوند هر کدام از طرفین نسبت به اجرای تعهدات طرف مقابل اطمینان بیشتری پیدا کنند؛ مثل اخذ سفته، چک یا ضمانت بانکی برای پرداخت به‌موقع مبلغ قرارداد.
  10. نحوه حل‌وفصل اختلافات: در این ماده هر یک از طرف‌ها مشخص می‌کنند که در صورت وقوع اختلاف، مشکل پیش‌آمده را چطور و از چه راهی حل‌وفصل کنند. اصولاً در این بند از «شرط داوری» استفاده می‌شود تا مسیر حل اختلافات نسبت به مراجعه به دادگاه کوتاه‌تر شود.
  11. فورس ماژور: فورس ماژور، اتفاقاتی است که خارج از اراده طرفین توافق رخ می‌دهد و می‌تواند سرنوشت قرارداد را دچار مخاطره کند مثل سیل، زلزله، طوفان، قطعی سراسری و ناگهانی اینترنت و…
  12. نسخ قرارداد: تعداد نسخه‌های قرارداد که باید به تعداد طرفین توافق باشد و هر یک از آن‌ها یک نسخه را در دست داشته باشند.
  13. تعداد و اسامی شاهدان

فراموش نکنید آنچه در نحوه نوشتن قرارداد اهمیت دارد، این است که پیش از امضای آن، حتماً متن قرارداد را به رؤیت یک وکیل متبحر در قراردادنویسی برسانید. چرا که او ضمن تسلط بر نحوه نگارش بخش‌های اصلی قرارداد می‌تواند مواد مغایر با قانون را شناسایی کند.

نحوه نوشتن قرارداد بین دو نفر

نحوه نوشتن قرارداد بین دو نفر

اصولاً تنظیم قرارداد میان دو نفر یا بیشتر از این تعداد، قواعد خاص خود را دارد که بایستی از سوی همه طرفین رعایت شود. حال تفاوتی ندارد که قرارداد مدنظر طرفین، یک قرارداد کاری باشد یا شراکت یا معامله ملک و ماشین. براین‌اساس، آنچه در نحوه نوشتن قرارداد بین دو نفر اهمیت دارد، توجه به موارد کلیدی زیر است:

 

مطمئن شوید که قرارداد با قواعد آمره در تضاد نباشد

پیش از انعقاد قرارداد باید جوانب مختلف آن را به لحاظ قانونی‌بودن، بررسی کنید. به‌عبارت‌دیگر، اگر می‌خواهید بین خودتان یک توافق کاری همچون قرارداد کار موقت را تنظیم کنید، باید قرارداد خود را بر مبنای مفاد قانون کار مصوب سال 1369 تنظیم کنید. جالب است بدانید که بی‌توجهی به قوانین آمره نظیر همین قانون کار، تبعات منفی فراوانی برای هر دو طرف در بر دارد. این قضیه محدود به قراردادهای کاری نمی‌شود و در کلیه توافقات حقوقی اعم از قراردادهای تجاری، بیمه، بانکی و امثال اینها باید قوانین آمره آن حوزه را بشناسید. البته این موضوع یک امر کاملاً تخصصی محسوب شده و بهتر است در این زمینه از راهنمایی‌های مشاوران حقوقی و وکلای دادگستری استفاده کنید.

 

قرارداد را منطبق با ماده 190 قانون مدنی تنظیم کنید

مورد مهم بعدی که بایستی در نحوه نوشتن قرارداد بین دو نفر رعایت کنید، توجه به 4 شرط ذکر شده در ماده 190 قانون مدنی است. مطابق این ماده برای اینکه قراردادی را صحیح و قانونی بدانیم بایستی هر کدام از طرفین علاوه بر داشتن اهلیت، قصد و رضای انعقاد قرارداد را هم داشته باشند از سوی دیگر، موضوع قرارداد باید مشخص و معین باشد (مثلاً انعقاد عقد بیع برای ملکی که هیچ مشخصاتی ندارد و معلوم نیست در کجا واقع شده، باطل است). در نهایت، جهت یا هدف از تنظیم موافقت‌نامه باید با قواعد شرعی و قانونی سازگار باشد. در غیر این صورت، قرارداد مذکور باطل خواهد بود.

 

ارکان قرارداد را کامل بنویسید

نکته بعدی در نوشتن قرارداد بین دو نفر و بیشتر این است که متن قرارداد، به‌درستی توافقات، مذاکرات، نیازها، خواسته‌ها و اهداف طرفین را پوشش دهد. این موضوع چطور انجام می‌شود؟ با درنظرگرفتن ارکان قرارداد و نگارش اصولی آن‌ها. ارکان قرارداد چه مواردی هستند؟

  1. عنوان قرارداد
  2. مشخصات طرفین
  3. موضوع قرارداد
  4. محل اجرای قرارداد
  5. مدت قرارداد
  6. مبلغ قرارداد
  7. تعهدات هر یک از طرفین
  8. شرایط و نحوه فسخ
  9. حل اختلافات
  10. امضای طرفین و شهود
  11. نسخه‌های قرارداد، ضمائم و پیوست‌ها

نکات بالا، مختصری از نحوه نوشتن قرارداد است که راجع به هرکدام از آن‌ها در بخش مقالات سایت لگاپین، توضیحات جامع‌تری ارائه کرده‌ایم.

مزایای قرارداد با لگاپین

مزایای تنظیم قرارداد با گروه حقوقی لگاپین

به‌رغم تصور بسیاری از افراد، تنظیم یک قرارداد حرفه‌ای و بدون نقص، به‌هیچ‌عنوان کار ساده‌ای نیست. در واقع اغلب مردم جامعه به دلیل عدم آشنایی با اصطلاحات حقوقی، بندهای قراردادی و تبعات قانونی هر یک از مفاد قرارداد، ممکن است هنگام تنظیم قرارداد، دچار اشتباهات جبران‌ناپذیری شوند. در برخی مواقع همین اشتباهات به‌ظاهر ساده باعث بروز مشکلات و اختلافات حقوقی فراوان میان طرفین خواهد شد. علاوه بر این، قراردادها انواع مختلفی دارند و نگارش هر نوع قرارداد، شرایط و ضوابط خاص خود را می‌طلبد.

بنابراین، برای اطمینان از اینکه قرارداد شما به بهترین شکل ممکن تنظیم می‌شود و در این میان به منافع و حقوقتان نیز آسیبی وارد نمی‌شود، بهتر است انعقاد قرارداد خود را به وکلای متبحر دادگستری بسپارید.

انتخاب تیم حقوقی لگاپین به‌عنوان یک مرجع قابل‌اعتماد برای تنظیم انواع قراردادها به شما این امکان را می‌دهد که از مزایای زیر بهره‌مند شوید:

-وکلای فعال در مؤسسه حقوقی لگاپین با برخورداری از دانش حقوقی عمیق و تجربه گسترده در زمینه تنظیم انواع قراردادها، قادرند به بهترین شکل ممکن از حقوق و منافع شما محافظت کنند. آن‌ها ضمن تسلط بر قوانین، مقررات و بخشنامه‌های صادره درمورد قراردادهای مختلف نظیر قرارداد پیمانکاری، مشارکت، نمایندگی، خریدوفروش کالا و… می‌توانند بندهای قرارداد را به‌گونه‌ای تنظیم کنند که از بروز هرگونه مشکل در آینده جلوگیری شود.

-ازآنجایی‌که قوانین و مقررات کشور مدام در حال تغییر هستند، وکلای لگاپین همواره با مطالعه آخرین قوانین و آرای وحدت رویه، دانش خود را به‌روز نگه داشته و از این دانش برای تنظیم قراردادهای شما استفاده می‌کنند.

-در غالب اوقات، تنظیم قرارداد همراه با مذاکره با طرف مقابل است. وکلای لگاپین با تسلط بر فنون و تکنیک‌های مذاکره‌، می‌توانند در جلسات رایزنی با طرف مقابل، شرایط مناسبی را به نفع شما رقم زده و با ایجاد فضایی سازنده، به توافقاتی برد – برد دست یابند.

-تنظیم یک قرارداد دقیق و استاندارد نیازمند صرف وقت و انرژی زیادی است. با محول‌کردن این کار به لگاپین، شما می‌توانید در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کنید و به امور مهم‌تر کسب‌وکار خود بپردازید.

-اگر قرار باشد خودتان به‌تنهایی و بدون راهنمایی‌های یک وکیل حاذق و متبحر قراردادی را بنویسید، بدون تردید مشکلات حقوقی فراوانی در انتظارتان خواهد بود. براین‌اساس، وکلای لگاپین ابتدا ریسک‌ها و نقاط خطر قرارداد را شناسایی کرده و با استفاده از ابزارهای حقوقی کارآمد نظیر موارد فسخ و تضمینات، یک قرارداد محکم و پایدار را برای شما تنظیم خواهند کرد.

– وکلای تیم لگاپین، پیش از تنظیم هرگونه قرارداد، ملزم هستند که شما را از کلیه جوانب مثبت و منفی قراردادتان آگاه کرده و در اخذ بهترین تصمیم همراهتان باشند. از سوی دیگر، آن‌ها موظف‌اند که بنا به درخواست‌های شما درباره حقوق و تعهدات طرفین، شرایط فسخ قرارداد، حل اختلافات احتمالی و سایر مسائل مرتبط با قرارداد، پاسخ‌هایی شفاف و قابل‌فهم ارائه دهند. به‌این‌ترتیب، شما با اطمینان خاطر بیشتری می‌توانید قرارداد خود را امضا کنید و نسبت به آینده آن خوش‌بین باشید.

سطوح مختلف خدمات حقوقی لگاپین در حوزه تنظیم قرارداد

سطوح مختلف خدمات حقوقی لگاپین در حوزه تنظیم قرارداد

تنظیم قرارداد، یکی از برجسته‌ترین خدمات حقوقی لگاپین است که وکلای تیم با حساسیت و دقتی مثال‌زدنی نسبت به انجام آن اهتمام می‌ورزند. چنانچه در نگارش پیش‌نویس و متن اصلی قرارداد خود توسط لگاپین تردید دارید، لازم است که با سطوح مختلف خدمات مربوط به نگارش قرارداد در این مجموعه آشنا شوید.

نگارش استاندارد انواع قراردادها به زبان فارسی و انگلیسی

گروه حقوقی لگاپین با بهره‌گیری از وکلای متخصص و مسلط به زبان انگلیسی، انواع قراردادهای تجاری، سرمایه‌گذاری، استخدامی و… را به‌صورت دوزبانه (فارسی و انگلیسی) تنظیم می‌کند. از سوی دیگر، وکلای گروه ضمن تحلیل عمیق مفاد قرارداد، بندهای مبهم و پرخطر را شناسایی کرده و پیشنهادهای اصلاحی خود را در اختیار طرفین قرارداد قرار می‌دهند. مهم‌ترین مزیت بررسی قرارداد به شکلی که توضیح دادیم این است که شما راهکارهای عملی و قانونی مفیدی را برای پیشگیری از خسارات و آسیب‌های آتی به دست می‌آورید.

لگاپین، این سرویس حقوقی را نه‌تنها برای شرکت‌های بزرگ بلکه برای کسب‌وکارهای کوچک و متوسطی که به دنبال اطمینان از صحت قراردادهای خود هستند، در نظر گرفته است.

برگزاری جلسات مذاکره با طرف قرارداد

در لگاپین، ما فراتر از نگارش قراردادها قدم برمی‌داریم و به شما کمک می‌کنیم تا بهترین توافق ممکن را در مذاکرات قراردادی خود به دست آورید. مذاکره با طرف مقابل قرارداد، یکی از مراحل حساس و مهم در هر معامله است. بر همین اساس، حضور یک وکیل متخصص در این مرحله، می‌تواند تأثیر بسزایی بر نتیجه مذاکرات و حفاظت از منافع شما داشته باشد.

چرا باید برای مذاکره با طرف دیگر قرارداد از وکلای لگلپین کمک بگیریم؟ زیرا، وکلای پایه یک دادگستری مستقر در گروه ما با تسلط بر تکنیک‌ها و اصول پیشرفته مذاکره، می‌توانند در شرایط پرتنش نیز آرامش خود را حفظ کرده و نتیجه مطلوبی را برای شما به دست آورند.

 

مدیریت جامع قراردادها، از مذاکره تا امضا

با سپردن قرارداد خود به دست وکلای لگاپین، از تنظیم پیش‌نویس موافقت‌نامه تا اخذ امضای نهایی توافق، هیچ دغدغه‌ای ندارید. مراحل همراهی و همفکری وکلای تیم در این بخش به صورت زیر خواهد بود.

-نگارش پیش‌نویس قرارداد: باتوجه‌به نیازها و اهداف طرفین توافق، ابتدا پیش‌نویس قرارداد نوشته می‌شود. منظور از پیش‌نویس قرارداد، سندی است که در آن تعهدات، انتظارات و توافقات هر دو طرف ذکر می‌شود؛ اما درج امضای آن‌ها لزومی ندارد. پیش‌نویس، مقدمه‌ای است بر قرارداد اصلی؛ پس طی جلسات مذاکره با هر یک از طرفین، این سند می‌تواند ملحقات یا حذفیات متعددی داشته باشد.

-بازبینی و اصلاح قرارداد: این مرحله مختص قراردادهایی است که از سوی طرف مقابل به شما ارائه می‌شود و حالا قصد دارید آن را به شکل کاملاً تخصصی بررسی کنید. در ایجا، پس از مطالعه موافقت‌نامه توسط وکلای تیم، ایرادات حقوقی موجود در بندها و مواد قرارداد را یافته و نسبت به اصلاح آن اقدام می‌کنیم.

-توافق نهایی برای امضای قرارداد: وکلای ما ضمن مذاکره با طرف مقابل و پس از تکمیل پیش‌نویس قرارداد، به توافق نهایی دست‌یافته و قرارداد در حضور شهود امضا خواهد شد.

مشاوره حقوقی در زمینه تنظیم قرارداد

مشاوره حقوقی در زمینه تنظیم قرارداد

مشاوره حقوقی تنظیم قرارداد به معنای دریافت راهنمایی از وکلای پایه یک دادگستری یا مشاورین حقوقی متخصص، جهت تدوین و بررسی یک قرارداد است. این مشاوره به شما کمک می‌کند تا از حقوق خود به طور کامل آگاه شوید و اطمینان حاصل کنید که قرارداد شما از نظر حقوقی صحیح و کامل است.

چرا مشاوره حقوقی تنظیم قرارداد برای تمام افراد ضرورت دارد؟

اگر فکر می‌کنید سرمایه‌گذاری برای آینده، صرفاً خرید طلا، ارز دیجیتال و امثال اینها است کاملاً در اشتباهید. تنظیم قراردادی که شما را درگیر اقامه دعوی و رفت‌وآمد به دادگستری نکند و آسودگی خاطرتان را تأمین نماید، یک سرمایه‌گذاری ارزشمند است. در این مسیر، اخذ مشاوره حقوقی و گفتگو با وکیلی متخصص، اهمیت فراوان دارد چرا که یک قرارداد استاندارد و بدون نقص می‌تواند مانع ایجاد بسیاری از اختلافات و مشکلات حقوقی در آینده شود. از سوی دیگر با کمک یک وکیل باتجربه می‌توانید مطمئن شوید که تمام منافع شما در قرارداد لحاظ شده است و در واقع، توافق شما و طرف مقابل، یک توافق برد – برد است.

نگارش یک قرارداد نامعتبر یا ناقص می‌تواند مشکلات حقوقی جدی نظیر عدم نفوذ قرارداد، بطلان قرارداد و… را به وجود آورد؛ بنابراین مشاوره حقوقی به شما کمک می‌کند تا از این ریسک‌ها در امان بمانید و در آینده متحمل هزینه‌های سنگینی برای احقاق حق نشوید. از همه مهم‌تر اینکه، آنچه در زمان بروز اختلاف با طرف مقابل اهمیت دارد، در دست‌داشتن یک نسخه از قرارداد کتبی و ارائه آن به قاضی است. زیرا قضات وجود موافقت‌نامه را به‌عنوان مدرکی معتبر در نظر گرفته و با اتکا به آن حکمی منصفانه صادر می‌کنند.

چه مواردی باید در مشاوره حقوقی تنظیم قرارداد بررسی شود؟

وکیل یا مشاور حقوقی منتخب شما باید با رویکردی دقیق و موشکافانه، تمامی جوانب حقوقی قراردادتان را تحلیل و ارزیابی کند. پس هنگام مراجعه به این شخص، مطمئن شوید که درباره تمام موضوعات زیر با وکیل خود گفتگو کرده و به نتیجه مطلوبی برای نگارش نهایی قرارداد رسیده‌اید. این موارد عبارت‌اند از:

-بررسی اصول مربوط به صحت قراردادها از جمله اهلیت هر کدام از طرفین، رضایت و قصد آن‌ها، معلوم و مشخص‌بودن موضوع قرارداد و در نهایت مشروعیت جهت معامله.

-مطالعه تمام بندهای قرارداد، از جمله مواد اصلی و بندهای جزئی همچون تبصره‌ها. به این دلیل که مطمئن شوید هیچ نکته مهمی که ممکن است در آینده به مشکل تبدیل شود، نادیده گرفته نشده است.

-تمام بندهای قرارداد باید با قوانین و مقررات جاری کشور مطابقت داشته باشد تا از بروز هرگونه مشکل قانونی در آینده جلوگیری شود.

– وکیل یا مشاور حقوقی باید اطمینان حاصل کند که تمام حقوق شما به‌عنوان یکی از طرفین قرارداد به طور کامل در توافقنامه لحاظ شده است و شما در موقعیت ضعف قرار نگرفته‌اید.

-مشاور حقوقی باید اطمینان حاصل کند که زبان استفاده شده در قرارداد در عین تخصصی بودن، ساده و روشن باشد و هیچ ابهام و تناقضی در آن وجود نداشته باشد.

لگاپین، به‌عنوان یک استارتاپ حقوقی پیشرو، با هدف ساده‌سازی فرایند تنظیم قرارداد و کاهش ریسک‌های حقوقی ناشی از آن، همواره در کنار شماست.

چه موقع و در چه جاهایی از توافقنامه استفاده می‌شود؟

اصولاً در عالم حقوق، کلمات و عبارات بار معنایی خاص خود را دارند و استفاده از واژگان به‌ظاهر مترادف به‌جای یکدیگر، آثار و عواقب حقوقی متعددی برای افراد خواهد داشت. به‌عنوان‌مثال یکی از اشتباهات شایع هنگام تنظیم قرارداد این است که افراد تصور می‌کنند فسخ معامله، همان باطل شدن معامله است؛ درحالی‌که این دو مفهوم به‌هیچ‌وجه به یک معنی نیستند و هر یک آثار خاص خود را بر بقای قرارداد می‌گذارند. این موضوع در استفاده از واژه «قرارداد» و «توافقنامه» به‌جای یکدیگر نیز صادق است.

در واقع اغلب افراد بر این باورند که قرارداد و توافقنامه، کاملاً مشابه هم هستند؛ درحالی‌که باید میان این دو مفهوم تمایز قائل شد.

توافقنامه (Agreement)

توافقنامه که در انگلیسی به آن «Agreement» گفته می‌شود، سندی کتبی، قانونی و الزام‌آور است که در حالت کلی، پیش از تنظیم یک قرارداد نوشته می‌شود. در واقع اشخاص حقیقی و حقوقی پیش از اینکه متن قرارداد اصلی خود را بنویسند، جزئیات مذاکرات و توافقات خود را در توافقنامه می‌آورند. نوشتن توافقنامه بیشتر با هدف ایجاد یک چارچوب کلی برای همکاری‌های آینده و نشان‌دادن حسن‌نیت طرفین انجام می‌شود.

معمولاً برای اجرای دقیق آنچه در توافقنامه درج شده، نیاز به تنظیم قرارداد است که طرفین در این مرحله با کمک یک وکیل متبحر در امر قراردادنویسی، قرارداد نهایی را تنظیم و سپس امضا می‌کنند. هرچند توافقنامه نسبت به قرارداد اعتبار و رسمیت کمتری دارد؛ اما این موضوع باعث نمی‌شود طرفین توافق از جزئیات و مندرجات آن عدول کنند. 

قرارداد (Contract)

قرارداد که در زبان انگلیسی به آن «Contrac» گفته می‌شود، یک توافق قانونی بین دو یا چند نفر است که حقوق و تعهدات طرفین را مشخص کرده و در صورت بروز اختلاف، به‌عنوان سندی حقوقی و دارای اعتبار مورداستفاده طرفین آن قرار می‌گیرد. البته، باید بدانید که قرارداد آن‌قدر قدرت اجرایی و الزام‌آوری دارد که علاوه بر طرفین آن، نسبت به سایر اشخاص نیز قابلیت استناد دارد. یعنی اگر شما به‌عنوان خریدار قرارداد بیع آپارتمانی را امضا کنید، با استناد به آن می‌توانید خلع ید هر شخصی که ملکتان را تصرف کرده از دادگاه تقاضا کنید. این در حالی است که توافقنامه چنین قدرتی را ندارد.

از سوی دیگر، قرارداد نشان‌دهنده اراده مشترک طرفین برای ایجاد یک رابطه حقوقی است که با امضای آن، هر کدام از طرف‌ها ملزم به انجام تعهداتشان هستند. علاوه بر این، قرارداد می‌تواند در مورد هر موضوعی منعقد شود و از نظر قانونی قابل‌استناد است. در واقع، قرارداد یک سند رسمی و معتبر است که کلیه توافقات طرفین را دربرگرفته و در صورت بروز اختلاف، دادگاه‌ها می‌توانند بر اساس آن تصمیم‌گیری کنند.

نگارش و تدوین قرارداد

معیار انتخاب عنوان قرارداد چیست؟

لازم است بدانید که «عنوان قرارداد» در واقع موضوع قرارداد را شرح می‌دهد و در بالای هر صفحه از برگه‌های موافقت‌نامه نوشته می‌شود؛ مثل مبایعه‌نامه، اجاره‌نامه، صلح‌نامه و… عنوان نه‌تنها به شناسایی سریع موضوع قرارداد کمک می‌کند؛ بلکه می‌تواند در تفسیر مفاد توافق نیز در زمان بروز اختلاف نقش مهمی ایفا کند.

در پاسخ به این سؤال که «معیار انتخاب عنوان قرارداد چیست؟» باید بگوییم که انتخاب عنوان هر قرارداد به چند فاکتور زیر بستگی دارد:

  • قصد طرفین
  • تعهدات طرفین
  • موضوع توافقنامه

اگر هر 3 عامل گفته شده را در کنار هم قرار دهید، می‌توانید عنوان کاملی را برای توافقتان انتخاب کتید؛ در غیر این صورت، عنوان و متن قراردادتان با یکدیگر در تعارض قرار می‌گیرند. ازسوی دیگر، اگر از دانش حقوقی کافی در زمینه قراردادنویسی برخوردار نباشید ماهیت حقوقی قراردادی که می‌نویسید با آنچه در نگاه اول به نظر می‌رسد، کاملاً متفاوت خواهد بود. این در حالی است که انتخاب یک عنوان اشتباه، تبعات و پیامدهای حقوقی مختلفی برایتان دارد. مثال زیر را بادقت بخوانید:

تصور کنید که برای انجام یک پروژه به کامپیوتر نیاز دارید. با دوستتان تماس گرفته و لپ‌تاپش را برای مدت یک هفته قرض می‌گیرید. البته، قرارداد قرض را هم میان خودتان می‌نویسید؛ اما در صورت بروز اختلاف و مراجعه به دادگاه، قاضی چنین قراردادی را قرض نمی‌داند! چرا؟ زیرا شما فقط اجازه استفاده از لپ‌تاپ دوستتان را به مدت یک هفته دریافت کرده‌اید.

به عبارت بهتر در اینجا مالکیت لپ‌تاپ به شما منتقل نشده است؛ درحالی‌که در عقد قرض، مالکیت مالی که قرض داده شده به‌طرف دیگر انتقال پیدا می‌کند و او ملزم است پس از هرگونه تصرف در مال، قیمت یا مثل آن را به قرض‌دهنده برگرداند. مثال بارز برای درک بهتر عقد قرض، قرض گرفتن پول است که طی آن فرد مالک کل پول می‌شود و می‌تواند با آن پول کارهای مختلفی اعم از خرید خانه، لباس، ماشین یا هر چیز دیگر را انجام دهد. در نهایت نیز فرد مقروض باید در موعد مقرر مثل همان پول را به قرض دهنده برگرداند.

امیدواریم مثال بالا توانسته باشد حساسیت انتخاب عنوان صحیح برای قرارداد را به شما نشان دهد.

عنوان و شرح قرارداد

عنوان و شرح قرارداد

هیچ می‌دانستید که به لحاظ قانونی انتخاب عنوان صحیح برای قرارداد به اندازه متن آن قرارداد اهمیت دارد؟ در واقع، عنوان قرارداد، اولین چیزی است که در یک موافقت‌نامه به چشم می‌خورد و بی‌شباهت به برچسب شناسایی نیست. عناوین قراردادها باتوجه‌به مفاد و ماهیت آن‌ها نوشته می‌شوند. به همین دلیل است که تأکید می‌کنیم این امر، یک کار کاملاً تخصصی است و بدون داشتن دانش حقوقی کافی، در آن موفق نمی‌شوید. به مثال‌های زیر خوب دقت کنید، همه آن‌ها عنوان یک توافق حقوقی هستند که بارها نامشان را شنیده‌اید:

  • مبایعه‌نامه خودرو
  • اجاره‌نامه ملک مسکونی
  • صلح‌نامه
  • قرارداد کار موقت
  • قرارداد مضاربه
  • قرارداد پیمانکاری

عنوان هر قرارداد، علی‌رغم اینکه حاوی اطلاعات مهمی در مورد ماهیت و موضوع توافقنامه است، آثار حقوقی مهمی را برای توافق صورت‌گرفته، ایجاد می‌کند. ممکن است بگویید چه تفاوتی دارد اگر عنوان قراردادمان را اشتباه بنویسیم یا حتی به آن اشاره هم نکنیم!

اینجا است که باید بدانید انتخاب یک عنوان مناسب و دقیق برای هر قرارداد، از چند جهت حائز اهمیت است:

  1. عنوانی که به طور دقیق و خلاصه موضوع قرارداد را شرح بدهد، به طرفین توافق و همین‌طور مراجع قضایی کمک می‌کند تا به‌درستی ماهیت تعهدات و حقوق طرفین را درک کنند؛ مثلاً تعهدات قرارداد کار هیچ‌گاه به‌صورت صددرصد مشابه تعهدات قرارداد پیمانکاری نیست؛ هرچند که اغلب افراد تصور می‌کنند کارفرما در هر دوی آن‌ها تعهدات یکسانی دارد. موضوع بعدی این است که طرفین قرارداد کار، کارگر و کارفرما هستند؛ اما طرفین قراردادهای پیمانکاری، کارفرما و پیمانکارند.
  2. عنوان قرارداد می‌تواند به‌عنوان یک راهنما برای فهم کلیت توافقنامه عمل کند. به‌عبارت‌دیگر، اگر اسم قرارداد شما مبایعه‌نامه باشد، از همان ابتدا مشخص است که این توافق، مبیع و ثمن دارد و نباید به دنبال مواردی نظیر مال‌الاجاره و عین مستأجره باشیم.
  3. در صورت بروز اختلاف بین طرفین، عنوان قرارداد می‌تواند به‌عنوان یکی از ابزارهای تفسیر موافقت‌نامه مورداستفاده قرار گیرد. از سوی دیگر، دادگاه‌ها در هنگام تفسیر قرارداد، به‌عنوان آن توجه ویژه‌ای دارند. در صورت تعارض میان ماهیت قرارداد با عنوان آن، قصد طرفین را از ماهیت توافق استنباط می‌کنند.

به یاد داشته باشید که مشاوران حقوقی و وکلای دادگستری، با تسلطی که بر انواع عقود و قراردادها دارند، به‌راحتی می‌توانند عنوان صحیحی را برای توافق موردنظرتان برگزینند؛ پس پیش از واردآوردن خسارت به خودتان و طرف دیگر قرارداد حتماً از این متخصصین کمک بگیرید.

چرا تنظیم قرارداد توسط وکیل ضروری است؟

همان‌طور که می‌دانید تنظیم قرارداد همانند سایر امور حقوقی نظیر نگارش لایحه دفاعیه، نیازمند داشتن تحصیلات دانشگاهی در رشته حقوق و تجربه کاری در این حیطه است. در واقع شما باید شناخت نسبتاً بالایی از قوانین و مقررات مربوط به موضوع قرارداد داشته باشید، درعین‌حال تسلط بر جوانب مختلف قراردادنویسی نیز در نتیجه نهایی قرارداد تنظیمی تأثیر بسزایی دارد. هر اشتباه کوچک در تنظیم قرارداد می‌تواند عواقب جدی و پرهزینه‌ای را در پی داشته باشد. به همین دلیل، توصیه ما در لگاپین این است که برای نگارش هر گونه قرارداد کاری و غیرکاری از یک وکیل متخصص کمک بگیرید.

مزایای تنظیم قرارداد توسط وکیل پایه یک دادگستری

هنگامی که صفر تا صد نگارش قراردادتان را به یک وکیل متبحر در حوزه قراردادها می‌سپارید، خیالتان آسوده است که:

-تمام جوانب حقوقی قراردادتان به‌وسیله وکیل بررسی می‌شود؛ پس مطابق قانون و شرع بودن کلیت قرارداد نیز رعایت خواهد شد.

– وکیل می‌تواند با استفاده از عبارات دقیق و روشن همچون اشاره صریح به تعهدات هر یک از طرف‌ها، قرارداد را به‌گونه‌ای تنظیم کند که منافع شما به بهترین شکل ممکن تضمین شود.

– مشکلات احتمالی در قرارداد پیش‌بینی خواهد شد و با اعمال تدابیر مناسب همچون درج نحوه فسخ، محرمانگی و… راهکارهای لازم برای جلوگیری از بروز آنها را در قرارداد لحاظ می‌شود.

-وکیل از آخرین تغییرات قوانین و مقررات آگاه است و می‌تواند تضمین کند که قرارداد شما با قوانین جاری مطابقت دارد.

البته دستیابی به یک قرارداد حرفه‌ای نیازمند این است که همان ابتدا خواسته‌ها و انتظارات خود را به‌صورت کامل برای وکیلتان بیان کنید. از سوی دیگر، بایستی در طول فرایند نگارش قرارداد، با وکیل خود همکاری نزدیکی داشته و پاسخگوی سؤالات ایشان باشید.

برای چه قراردادهایی به وکیل نیاز داریم؟

تفکر غالب افراد جامعه این است که تنظیم یک قرارداد چندان کار دشواری نبوده و نباید برای این موضوع، نزد وکلا و مشاوران حقوقی برویم. این تفکر درباره نوشتن قراردادهای رایجی همچون بیع خانه، زمین و ماشین رواج بیشتری دارد. هرچند طرفین نباید برای نوشتن یک مبایعه‌نامه ماشین هم ریسک کنند؛ اما برای تنظیم قراردادهای زیر توصیه شدید ما در لگاپین این است که از یک وکیل متبحر کمک بگیرید:

  • قراردادهایی همچون جوینت وینچر (Joint Venture)، پیمانکاری، حمل‌ونقل، فرانچایز، مشارکت مدنی و همین‌طور انواع قراردادهای بین‌المللی جزء آن دسته قراردادهای حساس و پیچیده هستند که عملاً بدون بهره‌گیری از وکلا نمی‌توان آن‌ها را تنظیم کرد.
  • قراردادهایی که بنا به دلایل مختلف، شرایط خاصی دارند؛ مثلاً خرید ملک ورثه‌ای دردسرها و جزئیات زیادی دارد که فقط یک وکیل ماهر می‌تواند در این مسیر به شما کمک کند تا در مقابل ورثه، منافع خود را حفظ کنید.
  • زمانی که خودتان در شرایط ویژه‌ای به سر می‌برید باید هرگونه عمل حقوقی از جمله نوشتن قرارداد را نزد یک وکیل امین انجام دهید. منظور ما از «شرایط دشوار» مواردی مثل در آستانه ورشکستگی بودن است که باعث می‌شود طلبکاران متعددی داشته باشید و هرگونه بی‌احتیاطی، آینده شما را به ورطه نابودی خواهد کشاند.
تضمین‌های قرارداد چه هستند؟

تضمین‌های قرارداد چه هستند؟

تضمینات متناسب با قرارداد، یکی از ابزارهای کارآمد در موفقیت قراردادها به شمار می‌آیند. علاوه بر این، پیش‌بینی یک یا چند تضمین کاربردی در قرارداد باعث می‌شود طرفین از تعهدات خود تخلف نکرده و در مدت‌زمان مندرج در موافقت‌نامه به وظایف خود عمل کنند.

اگر بخواهیم تعریفی ساده و درعین‌حال دقیق از این مفهوم ارائه کنیم، باید بگوییم که: تضمین‌های مقرر در قرارداد، ابزارهایی هستند که با هدف پایبندی طرفین نسبت به انجام تعهداتشان، تعیین می‌شوند. اخذ سفته جهت ضمانت حسن انجام کار و گارانتی جزء رایج‌ترین انواع تضمینات قراردادی هستند که همه ما با آن‌ها آشنا هستیم.

از لحاظ حقوقی، منشأ ایجاد تعهد می‌تواند قانون یا قرارداد باشد. در اینجا، تمرکز ما بر تعهدات ناشی از قرارداد است که به‌منظور تضمین اجرای تعهدات مقرر در توافق‌نامه، توسط طرفین در متن قرارداد گنجانده می‌شوند. تضمینات قرارداد مانند یک بیمه‌نامه برای اطمینان از اجرای صحیح قرارداد عمل می‌کنند. این تضمین‌ها به 2 دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  1. تضمین‌های اجرای تعهد: این تضمین‌ها برای اطمینان از اینکه طرفین قرارداد به‌موقع و به‌درستی به تعهدات خود عمل می‌کنند، در نظر گرفته می‌شوند. مثلاً، اگر یکی از طرفین قرارداد به تعهد خود عمل نکند، طرف مقابل می‌تواند مبلغی به‌عنوان جریمه دریافت کند (وجه التزام) یا یک شخص معتبر از فرد متعهد ضمانت کرده و به طرف دیگر قرارداد اطمینان دهد که متعهد به تعهداتش عمل خواهد کرد.
  2. تضمین‌های پس از اجرا: این تضمین‌ها برای اطمینان از اینکه کالا یا خدماتی که موضوع قرارداد هستند، دارای کیفیت مناسب و عملکرد صحیح هستند، در نظر گرفته می‌شوند. مثلاً، گارانتی و وارانتی نوعی تضمین هستند که نشان می‌دهند اگر محصولی خراب شد یا خدماتی با مشکل مواجه شد، فروشنده موظف است آن را تعمیر یا تعویض کند.

انواع تضمینات قراردادی که برای توافقات حقوقی‌تان فواید بی‌شماری دارند و ریسک عدم انجام تعهدات را کاهش می‌دهند، عبارت‌اند از:

ضمانت‌نامه‌های بانکی

ضمانت‌نامه‌های بانکی

یکی از رایج‌ترین تضمین‌های قراردادی همین ضمانت‌نامه‌های بانکی هستند. در این روش، یک بانک به‌عنوان ضامن، متعهد می‌شود که در صورت عدم اجرای تعهدات توسط یکی از طرفین قرارداد، مبلغ مشخصی را به طرف مقابل پرداخت کند.

وجه التزام

مبلغی است که در قرارداد تعیین می‌شود (در صورت عدم پیش‌بینی در متن قرارداد نمی‌توان آن را از فرد متخلف مطالبه کرد) و در صورت تخلف از تعهدات درج شده در قرارداد، طرف متخلف باید آن را به طرف مقابل پرداخت کند.
وثیقه اموال

وثیقه اموال غیرمنقول

در این روش، یکی از طرفین قرارداد، مال غیرمنقولی همچون باغ، زمین یا آپارتمان خود را به‌عنوان وثیقه، نزد طرف دیگر قرار می‌دهد؛ بنابراین در صورت عدم اجرای تعهدات، طرف مقابل می‌تواند با فروش آن ملک، خسارات خود را جبران کند.
چک و سفته

چک و سفته

از دیگر ابزارهای پرکاربرد به‌عنوان تضمین در قراردادها، می‌توان به چک و سفته اشاره کرد. در اینجا، شخص متعهد باید چک یا سفته را در وجه متعهدله صادر کند و در صورت عدم اجرای تعهدات، مبلغ مندرج در هر یک از آن‌ها را به متعهدله بپردازد.
تدوین و تنظیم قرارداد

شرایط قانونی فسخ قراردادها چیست؟

فسخ، یکی از راه‌های انحلال قراردادها است و صرفاً توسط اراده یکی از طرفین توافق، فسخ قرارداد صورت می‌گیرد. در واقع، برای خاتمه‌دادن به ادامه قراردادها، راهکارهای قانونی مختلفی وجود دارد که فسخ، یکی از آن‌ها است. حال ممکن است این پرسش مطرح شود که چه عواملی می‌تواند منجر به فسخ قرارداد شود و چگونه می‌توان این کار را انجام داد.

دلایل فسخ قرارداد عبارتند از:

 

توافقات طرفین قرارداد

فسخ قرارداد، ابزاری موثر برای حفاظت از حقوق و منافع طرفین یک قرارداد است. یکی از روش‌های ایجاد حق فسخ، پیش‌بینی شرایطی در متن قرارداد است که در صورت تحقق آن‌ها، یکی از طرفین بتواند قرارداد را فسخ کند. این شرایط معمولاً به صورت شرط فسخ یا تخلف از تعهدات طرف مقابل در قرارداد ذکر می‌شود.

  1. تخلف یکی از طرفین از مفاد قرارداد

اگر یکی از طرفین قرارداد به تعهدات خود عمل نکند، طرف مقابل می‌تواند قرارداد را فسخ کند. به عنوان مثال، در اجاره‌نامه تنظیم شده میان موجر و مستأجر، مستأجر مکلف است مبلغ اجاره را در ابتدای هر ماه به موجر پرداخت کند. چنانچه مستأجر به مدت سه ماه متوالی اجاره بها را پرداخت نکند، موجر حق فسخ یک‌جانبه قرارداد اجاره را خواهد داشت.

  1. وجود شرط فسخ در قرارداد

طرفین قرارداد می‌توانند شرط کنند که در صورت تحقق شرایط مندرج در توافقنامه، حق فسخ برای یکی از طرفین ایجاد شود. به عنوان مثال، در قراردادهای پیمانکاری، کارفرما اغلب شرط می‌کند که پیمانکار حق واگذاری موضوع قرارداد به شخص ثالث را نداشته باشد و شخصاً موظف به انجام تعهدات خود باشد. در صورت تخلف پیمانکار از این شرط، کارفرما می‌تواند قرارداد را فسخ کند. به عبارت دیگر، کارفرما طی یک شرط ضمن عقد، حق انتقال قرارداد به غیر را از پیمانکار سلب می‌کند و در صورت تخلف پیمانکار از این شرط، حق فسخ یک‌جانبه توافق برای کارفرما به وجود می‌آید.

 

پیش بینی حق فسخ از سوی قانون‌گذار

قانونگذار در برخی موارد، مانند قانون مدنی، به طرفین قرارداد حق فسخ می‌دهد. معروف‌ترین این حقوق، خیارات هستند که در ماده ۳۹۶ قانون مدنی به آن‌ها اشاره شده است. «خیارات» تصیح شده در قانون مدنی، در واقع اختیار فسخ  معامله را به یکی از طرفین اعطا می‌کنند تا آن شخص در صورت وجود شرایط خاصی، به ادامه قرارداد به صورت یک‌طرفه پایان دهد. به عنوان مثال، اگر خریدار پس از خرید کالا، متوجه عیب یا نقصی در آن شود، می‌تواند با استناد به «خیار عیب» قرارداد خرید را فسخ کند.

 

شرایط لازم برای فسخ قراردادها

به‌طورکلی، فسخ قرارداد یک عمل حقوقی است که به سادگی و در هر شرایطی امکان‌پذیر نیست و نیازمند رعایت شرایط و مقررات قانونی است. این شرایط به طور کلی شامل موارد زیر است:

  • وجود حق فسخ. (چه قانونی و چه قراردادی)
  • تحقق شرایط ایجاد حق فسخ که بالاتر توضیح دادیم.
  • اعمال حق فسخ در مهلت قانونی. (طبق آنچه در قرارداد پیش‌بینی شده یا مطابق عرف)
  • طرفین حق فسخ را از خود ساقط نکرده باشند.

مدت قرارداد چقدر باید باشد؟

یکی از بخش‌های اصلی اغلب قراردادها «مدت قرارداد» است که متأسفانه افراد آن را با «مدت تعهد» اشتباه می‌گیرند. ازاین‌رو در پاراگراف‌های بعدی، ماهیت دقیق هر یک از این دو مفهوم در قراردادنویسی را توضیح می‌دهیم تا هیچ‌گاه این دو را به‌جای هم استفاده نکنید.

مدت قرارداد به بازه زمانی مشخصی گفته می‌شود که طرفین یک قرارداد، برای اجرای تعهدات و مفاد آن توافق می‌کنند. این بازه زمانی، شروع و پایان قرارداد را مشخص کرده و تعیین می‌کند که تا چه زمانی طرفین ملزم به رعایت شرایط و مفاد توافق هستند. به عبارت ساده‌تر، مدت قرارداد، عمر قانونی یک موافقت‌نامه است. این مدت می‌تواند کوتاه‌مدت (مثلاً یک ماه) یا بلندمدت (مثلاً ده سال) باشد و به نوع قرارداد، توافق طرفین و مقررات قانونی بستگی دارد.

به‌عنوان‌مثال، در یک قرارداد استخدام موقت که میان کارگر و کارفرما منعقد می‌شود، مدت قرارداد ممکن است یک سال باشد. حال اگر یک سال مدت قرارداد تمام شود، توافق ایجادشده میان طرفین نیز پایان می‌یابد و آن‌ها باید یا قرارداد را تمدید کنند یا اینکه قرارداد جدیدی بنویسند.

باید بدانید که ذکر مدت در برخی از معاملات و قراردادها، ضرورت بسیار زیادی دارد به‌نحوی‌که اگر مدت ذکر نشود آن قرارداد از نظر قانونی صحیح تلقی نمی‌شود. قرارداد اجاره یکی از این‌گونه قراردادها است. در مقابل، برای تنظیم برخی از توافقنامه‌ها مثل قرارداد خریدوفروش کالا، نوشتن مدت قرارداد ضرورتی ندارد؛ چرا که اجرای مفاد عقد بیع مبتنی بر مدت زمانی مشخص نیست. بااین‌حال، بهتر این است که «مدت تعهد» در این قبیل قراردادها حتماً درج شود.

مدت تعهد، مهلت مقرر شده برای یکی از طرفین قرارداد است که بتواند در طول آن دوره، شرط یا تعهدی که پذیرفته را به انجام برساند. در اینجا، اگر شخص متعهد در طول مدت مقرر به تعهدش عمل نکند، آسیبی به صحت قرارداد نمی‌زند. بلکه به دلیل عدم انجام تعهد، این شخص موجبات فسخ قرارداد را فراهم می‌کند و از سوی دیگر باید نسبت به پرداخت جریمه و خسارت تأخیر تأدیه نیز پاسخگو باشد.

مثال: در عقد بیع یک باب آپارتمان مسکونی، خریدار این تعهد را برای فروشنده ایجاد می‌کند که ظرف 3 ماه از تاریخ انعقاد مبایعه‌نامه، مورد معامله (یک باب آپارتمان) را به او تحویل دهد. چنانچه فروشنده این بازه زمانی را رعایت نکند، موظف است به ازای هر روز تأخیر در تحویل ملک، مبلغ مشخصی را به خریدار بپردازد. در اینجا، مدت تعهد 3 ماه است؛ یعنی فروشنده از لحظه امضای قرارداد تا 3 ماه آینده فرصت دارد به تعهد خود عمل کند. درغیراین‌صورت، فروشنده باید مبلغ مذکور را به عنوان جبران خسارت به خریدار بپردازد.

محل اجرای قرارداد باید کجا باشد؟

یکی از پرسش‌های متداولی که طرفین قراردادها با آن مواجه می‌شوند، تعیین محل اجرای تعهدات پس از امضای توافق‌نامه است. این پرسش زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که طرفین یک قرارداد، اشخاص حقوقی (شرکت‌ها) بوده و توافق‌نامه در مکانی خارج از محل اصلی فعالیت آن‌ها منعقد شود. در چنین مواردی، یکی از رایج‌ترین اختلافات طرفین در دادگاه‌ها، تعیین محل انجام تعهدات است.

بر همین اساس، مکانی که طرفین قرارداد مکلف به اجرای تعهدات خود در آن هستند، «محل اجرای قرارداد» نامیده می‌شود. در صورت بروز اختلاف راجع به محل اجرای تعهدات، قانون‌گذار در ماده 280 قانون مدنی تکلیف طرفین را روشن کرده و می‌گوید:

«انجام تعهد باید در محلی که عقد واقع شده به عمل آید مگر اینکه بین متعاملین قرارداد مخصوصی باشد یا عرف و عادت ترتیب دیگری اقتضا نماید.»

با استناد به ماده 280  قانون مدنی، اینطور نتیجه می‌گیریم:

-محل اجرای قرارداد، همان محلی است که قرارداد در آنجا منعقد شده است. به‌عنوان‌مثال، دو نفر در تهران قراردادی برای خریدوفروش یک خودرو منعقد می‌کنند. در قرارداد، محل تحویل خودرو مشخص نشده است. بر اساس ماده 280 قانون مدنی، محل تحویل خودرو شهر تهران خواهد بود، زیرا قرارداد در تهران منعقد شده است.

– در حالت بعدی قانون‌گذار می‌گوید اگر طرفین قرارداد در موافقت‌نامه تنظیمی، محل اجرای تعهدات ناشی از قرارداد را مشخص کرده باشند، بدون تردید باید در همان نقطه، تعهدات انجام شوند. پس در این‌گونه موارد آنچه در حکم قبلی بیان کردیم (محل تنظیم قرارداد برای اجرای تعهدات) جایگاهی ندارد. مثلاً شرکت الف و ب در تهران قراردادی را به‌منظور خریدوفروش یک محموله کالا منعقد کرده و توافق می‌کنند که کالا در بندرعباس تحویل داده شود. در این مثال، توافق صریح طرفین و تراضی آن‌ها است که ملاک عمل قرار می‌گیرد؛ بنابراین محل اجرای تعهد، بندرعباس خواهد بود.

– در سومین حالت، قانون‌گذار به عرف و عادت رایج میان آحاد جامعه احترام گذاشته و می‌گوید اگر دو حالت قبلی وجود نداشت، این عرف و عادت است که محل اجرای قرارداد را مشخص می‌کند به‌عنوان نمونه، در صنعت ساختمان‌سازی، عرف بر این است که مصالح ساختمانی در محل پروژه تحویل داده شود. حتی اگر قرارداد در دفتر شرکت منعقد شده باشد، عرف تجاری ایجاب می‌کند که مصالح در محل پروژه تحویل داده شود.

هیچ‌گاه فراموش نکنید که وکلای پایه یک دادگستری می‌توانند با بررسی دقیق شرایط قرارداد، ماهیت تعهدات طرفین، عرف تجاری حاکم بر موضوع قرارداد و قوانین مرتبط، بهترین محل را برای اجرای تعهدات پیشنهاد دهند.

دوست خوبم

مهم ترین نکات نهفته در سوالات بالا این است که اساسی ترین اقدام شما در تعاملات تجاری، اقتصادی و در مناسبات اجتماعی در جهت پیشگیری از وقوع چالش های حقوقی و یا تقویت موضع شما در زمان رویداد این چالش ها، تنظیم قرارداد است چراکه قرارداد منعقد شده بین افراد جامعه تا جایی که با قوانین آمره کشور در تعارض و تناقض نباشد، قانون و اصول حاکم بین طرفین خواهد بود.

“ما با هم رشد می کنیم”

LEGAPIN