هنگامی که به موضوع عقد قرارداد میپردازیم، برخی افراد ممکن است احساس استرس کنند. اما نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که قبل از امضا، بهتر است نکات حقوقی قرارداد را به دقت مطالعه کرده و در صورت نیاز از یک مشاور حقوقی کمک بگیریم. وجود یک مشاور حقوقی میتواند به ما کمک کند تا در این مسیر راهنمایی شویم و از مسائل قانونی مطلع شویم. با توجه به پیچیدگی مسائل حقوقی، قراردادها هرچند شباهتهایی به یکدیگر دارند، اما ممکن است در جنبههای خاص و منحصر به فردی متفاوت باشند. با توجه به ماده ۱۸۳ قانون مدنی، قرارداد یا عقد به معنای تعهد یک یا چند نفر در برابر یک یا چند نفر دیگر برای انجام امری است و این تعهد باید مورد قبول طرفین قرارداد باشد. طرفین میتوانند اشخاص حقیقی یا حقوقی مانند شرکتها، موسسات دولتی و غیر دولتی باشند. برای تنظیم و ثبت قراردادها، باید نکات حقوقی قرارداد را رعایت کرد.
طبق آیین دادرسی مدنی محلی، محلی که قرارداد تنظیم میشود باید در قرارداد ذکر شود تا در صورت بروز هرگونه اختلاف، دادگاه مربوطه وظیفه رسیدگی به آن را داشته باشد. همچنین محل انجام تعهدات مشخص شده در قرارداد نیز باید ذکر شود، بهویژه در قراردادهایی که تحویل کالا یا خدماتی را انجام میدهند. در غیر این صورت، تعهدات باید در محل انعقاد قرارداد انجام شود، مگر اینکه طبق عرف در محل خاصی انجام شود.
قرارداد چیست؟
با توجه به ماده ۱۸۳ قانون مدنی، عقد قرارداد به معنای تعهد یک یا چند نفر در برابر یک یا چند نفر در مورد یک موضوع مشخص است که باید پایدار باقی بماند. با انعقاد قرارداد، یک رابطه حقوقی جدید با وظایف و تعهدات دوطرفه بوجود میآید. بهتر است برای هر رابطه کاری و تجاری، از قولنامه استفاده شود که این نیز اولین و مهمترین قدم است. با نوشتن یک قرارداد قانونی و متخصصانه، میتوان از مزایای آن برای بهبود کسب و کار خود بهره مند شد.
اهمیت نکات حقوقی قرارداد
تدبیر در تدوین متن قرارداد، باعث میشود افراد نسبت به اجرای آن با دقت و احترام بیشتری را انجام دهند. در صورتی که یکی از طرفین به شرایط تعیین شده در قرارداد پایبند نشود، امکان اقدام قانونی برای حفظ حقوق خود وجود دارد. با رعایت نکات حقوقی قرارداد، میتوانید یک قرارداد محکم و مورد تایید داشته باشید.
برای کسب اطلاعات و تنظیم قرارداد خود می توانید کلیک کنید تا با کارشناسان ما در ارتباط باشید .
عقد قرارداد یعنی چه؟
عبارت “انعقاد قولنامه” به معنای امضای آن است، بنابراین زمانی که از این عبارت استفاده میکنیم، منظور ما امضای قولنامه است. به عنوان مثال، در یک قرارداد ممکن است تعیین شود که مبلغ مشخصی به عنوان پیش پرداخت در زمان انعقاد قرارداد پرداخت شود.
در موضوع وظایف وکیل قرارداد، وکیل نقش مهمی در مراحل مختلف قراردادها دارد. وظایف وکیل قرارداد عموماً شامل موارد زیر میشود:
مشاوره و راهنمایی: وکیل قرارداد به شما در تدوین، تفسیر و انعقاد قرارداد کمک میکند و اطمینان میدهد که حقوق و تعهدات شما به طور کامل در نظر گرفته شده است.
نقد و بررسی: وکیل مسئول بررسی دقیق متن قرارداد است و از اینکه شرایط و شروط قرارداد با توجه به منافع شما منعکس شود، اطمینان حاصل میکند.
مذاکره: در صورت نیاز، وکیل شما میتواند در مذاکرات با طرف مقابل شرکت کرده و به دفاع از حقوق شما پرداخته و شرایط معقولی را تضمین کند.
نمایندگی قانونی: در صورت بروز اختلافات یا نیاز به حل اختلافات از طریق دادگاه، وکیل شما به عنوان نماینده حقوقی شما در دادگاه حضور خواهد داشت.
انواع قرادادها کدامند؟
تعیین عنوان قولنامه بخشی اساسی و لازم است که باید به دقت انجام شود. این عنوان باید نوعی از عقد قرارداد را مشخص کند، مانند قراردادهای طراحی سایت، اجاره، استخدام و موارد مشابه. سپس در بخش “طرفین قولنامه”، جزئیات شناسنامهای و کد ملی هر طرف به همراه آدرس و شماره تماس خانه و تلفن همراه باید به دقت و کامل درج شود. اگر آدرس هر یک از طرفین تغییر کرد، باید این تغییرات به صورت رسمی اعلام شود و به قولنامه پیوست شود.
یکی از مهمترین بندهای هر قولنامه، موضوع آن است. این بند نشان دهنده ماهیت عمل یا کاری است که طرفین به آن متعهد میشوند و میتواند شامل فروش، اجاره، طراحی، واگذاری، توسعه، ساخت، حق استفاده، مشارکت و سایر موارد مشابه باشد که باید به دقت و با جزئیات کامل در این بند ذکر شود.
قراردادهای مختلف دارای مدت زمان شروع و پایانی هستند که میتواند محدود یا نامحدود باشد. همچنین مبلغ قرارداد میتواند به صورت تخمینی یا دقیق باشد و باید جزئیات مربوط به مبلغ و شیوه پرداخت به همراه تاریخهای پرداخت به دقت و با جزئیات کامل در این بخش ذکر شوند.
در متن قراردادها، تعهدات طرفین باید به صورت کامل و واضح ذکر شود. در قراردادهای پیمانکاری، ابتدا تعهدات پیمانکار و سپس تعهدات کارفرما باید درج شوند. در قولنامههای دیگر، این تعهدات به صورت توافقی و به عنوان بندها یا مواد جداگانه درج میشوند.
در هر بند باید شرایط و تعهداتی که هر طرف دارد، به دقت و کامل نوشته شود و ضمانت اجرایی عدم تعهد به این شروط هم باید مشخص گردد.
چگونه قرارداد تنظیم کنیم؟
برای تنظیم یک قرارداد، نیاز است به جزئیات و نکات حیاتی توجه کنید تا از هرگونه خسارتی جلوگیری شود. اگر قرارداد شما بین اشخاص حقیقی است، رضایت همه طرفین ضروری است و هیچگونه اجباری نباید اعمال شود. معامله باید کاملاً مشروع و قانونی باشد، در غیر این صورت، ارزش قانونی نخواهد داشت و همه طرفین مسئول خواهند بود.
وقتی قرارداد بین اشخاص حقیقی تنظیم میشود، هیچکس نباید به طرف مقابل توهین کند و در صورت انعقاد قرارداد بین اشخاص حقوقی، مالک ملک یا نماینده قانونی باید حضور داشته باشد تا قرارداد رسمی و قانونی باشد؛ در غیر این صورت، تصرف غیرقانونی تلقی میشود و ممکن است مورد پیگرد قانونی قرار بگیرد.
در قسمت قیمت معامله و تعهدات مالی، باید جزئیات و شرایط مرتبط با مبلغ معامله به وضوح ذکر شود و حق فسخ قرارداد نیز باید در نظر گرفته شود.
تعهدات طرفین نیز باید به صورت دقیق و واضح در قرارداد ذکر شود و هر یک از طرفین باید بهطور جداگانه ضمانت عدم اجرای تعهدات خود را بر عهده بگیرند. در آخرین بند، پایان مسئولیت هر طرف باید مشخص شود تا هر کدام از طرفین بدانند که زمان پایان قرارداد چگونه تعیین میشود و در صورتی که موارد مشخص شده اتفاق بیفتد، چه اقداماتی انجام خواهد شد.
نکات حقوقی قرارداد
هنگام تنظیم باید به نکات حقوقی قرارداد توجه شود. اغلب وقتها، وقتی قراردادی تنظیم میشود، روابط طرفین به صورت مصالحهآمیز است و هر دو طرف اشتیاق به انعقاد قرارداد دارند. اما ممکن است در این حالت، دقت کافی در نوشتن قرارداد وجود نداشته باشد، که میتواند منجر به خساراتی ناپذیر شود. در زمان تنظیم قرارداد، باید تمامی مشکلاتی که ممکن است در آینده آشکار شوند را در نظر گرفت و به طور روشن در قرارداد ذکر و ضمانت اجرای آن نمایش داد.
برای تنظیم یک قرارداد، آشنایی با قوانین و نحوه نوشتن قرارداد بسیار حیاتی است. بسیاری از مشکلاتی که برای اشخاص پیش میآید ناشی از تنظیم قراردادهای نادرست یا بدون ضمانت اجرا است. در ادامه، نکات حقوقی قرارداد را توضیح دادهایم:
- تعداد نسخههای قرارداد باید برابر تعداد طرفین باشد و همه نسخهها باید به امضاء طرفین قرارداد برسد.
- در صورت وجود خطا یا اشتباه در قرارداد، علت و اصلاحیه آن باید ذکر شده و به امضاء طرفین برسد.
- شهود پیشنهاد میشود که قرارداد را امضا کنند.
- اگر قرارداد توسط نماینده یکی از طرفین منعقد شود، باید سمت او مشخص شود و امضای او از طرف شخص اصلی باشد.
- شرط داوری یکی از مسائل مهمی است که وکلا در نظر میگیرند. در شرط داوری، طرفین توافق میکنند که در صورت ایجاد اختلاف، به داوری مراجعه کنند.
نتیجه
رعایت نکات حقوقی قرارداد و نوشتن قراردادها امری بسیار حیاتی است که تضمین میکند هیچ کسی آسیبی نمیبیند. با تسلط بر قوانین حقوقی، میتوانید از مزایای قراردادهای خود بهرهمند شوید و بهترین وکیل شما در دادگاه، قراردادهایی هستند که با داشتن اطلاعات کافی و توانایی در نوشتن قراردادهای قانونی و معتبر، ایجاد میکنید.