از زمانی که جهان درگیر شیوع ویروس کرونا شد، شیوه های تجارت در حد بسیار زیادی در این چند سال متحول گشت، بسیاری از اسناد که کاغذی بوده و ممکن بود ویروس را منتقل نمایند جای خود را به بدل الکترونیکی خود دادند که سفته الکترونیکی نیز از این دست است.
بسیاری از افراد برای این که وام بگیرند یا برای معامله به طرف مقابلشان حسن نیت خودشان را ثابت کنند از سفته الکترونیکی بهره می برند، این سفته هیچ تفاوتی با نوع کاغذی ندارد و همان کارها را انجام می دهد با این تفاوت که نیازی به پاره کردنش برای معدوم نمودن نیست.
این سفته ها معمولا دارای تاریخ انقضا می باشند و بعد از مدتی خود به خود منقضی می شوند و نیازی نیست که مانند سفته کاغذی عملیاتی رویشان اجرا کرد، البته در صورتی که قصد زودتر منقضی کردنش را داشته باشید، می توانید با مراجعه به سامانه مخصوص یا بانک اقدام به این کار نمایید.
در ادامه برای این که با سفته الکترونیکی بیشتر آشنایی پیدا کنید آن را برای شما خواننده عزیز و گرامی تعریف می نماییم و تا جایی که متن به ما اجازه و فرصت بدهد در مورد نحوه تهیه کردن و قوانین مربوط به آن توضیحاتی را جهت آگاه سازی شما ارائه خواهیم نمود.
سفته الکترونیکی چیست؟
سفته نوعی سند مخصوص می باشد که برای تجارت یا دریافت وام و اینجور مسائل به عنوان نوعی ضمانت توسط افراد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس ماده ۳۰۷ قانون، سفته الکترونیکی سندی است که با تهیه آن امضا کننده متعهد می شود تا مبلغی را در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص ضمانت نماید.
در قانون تجارت کلمه اسناد دو مفهوم خاص و عام دارد که نوع عام آن شامل هر نوع سند، اوراق قرضه، اوراق سهام، چک و غیره می باشد، این نوع اسناد در معنای خاص ویژگی های مخصوص به خود را داشته و می توانند به جای پول نقد در بعضی از جاها مورد استفاده قرار بگیرند.
به عبارتی ساده تر اگر بخواهیم بگوییم سفته سندی است که بر طبق آن صادرکننده وظیفه پرداخت یک وجه مشخص را در زمان معین طبق آن تضمین می کند. در حقیقت سفته الکترونیکی مانند همان سفته کاغذی است که به علت پیشرفت تکنولوژی به این صورت درآمده است تا کارها راحت تر شود.
برای دسترسی به بهترین وکیل در تهران و گرفتن مشاوره حتما روی لینک بزنید.
کاربرد سفته های الکترونیکی:
این سفته ها مانند سفته کاغذی هستند و پرداخت مبلغ معینی را در یک معامله یا وام به بانک یا افراد ضمانت می کنند و کاربردهایشان مثل همان نوع کاغذی اش می باشد.
-
ضمانت وام و تسهیلات:
بعضی از اوقات قصد وام گرفتن از جایی را دارید و ضمانت درخواست میکنند، بعضی از افراد با ارائه سفته الکترونیکی به ارائه دهنده تسهیلات ضمانت پرداخت سر وقت را ارائه می نمایند.
-
برای حسن انجام کار:
بعضی از افراد در جایی استخدام می شوند یا قرارداد پیمانکاری می بندند، برای این که صاحب کار مطمئن باشد که در کارش اهمال نمی کنید طلب سفته می نماید تا خیالش راحت باشد.
-
جوش دادن معاملات:
در بعضی از معاملات تجاری که افراد با هم آشنایی ندارند و تاجر نمی تواند همین طوری کالا را در اختیار خریدار قرار دهد سفته طلب می کند تا به نوعی خیالش راحت باشد که خریدار سر وقت پول کالاها را خواهد پرداخت.
مزایای استفاده از سفته الکترونیکی:
-
صرفه جویی در وقت و هزینه
-
دسترسی 24 ساعته
-
حفظ محیط زیست
-
اعتبار بالا
-
امنیت بالا به علت داشتن کد شناسایی
-
ممانعت از سو استفاده
سفته الکترونیکی را باید از کجا تهیه کرد؟
این سفته ها مانند نوع کاغذی بوده و برای تهیه کردنشان باید به بانک یا سامانه های الکترونیکی ای که در این زمینه طراحی شده است مراجعه نمود، این خدمات در کشورمان ایران توسط بانک ها و موسسات مالی که وجود دارد ارائه می شود و می توان با ارائه مدارک لازم به این سند الکترونیکی دسترسی پیدا کرد و برای تضمین معامله یا کاری مورد استفاده قرار داد.
با توجه به الکترونیکی شدن سفته در آینده ای نه چندان دور پیش بینی می شود که چک ها هم به صورت الکترونیکی در بیاید تا بانک ها از کاغذ بازی ای که در این زمینه وجود دارد خلاص شوند و بتوانند خدمات خود را بسیار بهتر و سریع تر در اختیار مشتریان قرار دهند.
نحوه خرید سفته الکترونیکی:
در گذشته برای این که سفته تهیه نمایید باید به بانک یا موسسات مالی مراجعه می نمودید و با توجه به نرخش در آن سال مبلغی را به بانک نیز می پرداختید تا این برگه های ضمانت را در اختیار شما قرار دهند تا مورد استفاده قرار دهید.
امروزه با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژی دیگر نیازی نیست که بانک برای دریافت این سند مراجعه نمایید، می توانید با ورود به سامانه ها و اپلیکیشن هایی مانند کاپ که در این زمینه وجود دارد پس از احراز هویت این خدمات را از آنها دریافت نموده و مورد استفاده قرار دهید. معمولا سفته الکترونیکی در سامانه ها قیمت شان مشخص بوده و افراد با توجه به نیاز خود می توانند آنها را تهیه نمایند.
مطالعه بیشتر: وکیل جنایی
قوانین مربوط به سفته الکترونیکی:
سفته الکترونیکی تهیه و استفاده کردنش قواعد و قوانین مربوط به خود را دارد، با توجه به این که ماهیت از کاغذی به الکترونیکی تغییر نموده است اهمیت دارد که قواعد و قوانین با آن تطبیق داشته باشد تا استفاده از آن برای افراد مشکلاتی را به وجود نیاورد. بعضی از این قواعد و قوانین عبارتند از:
-
تطبیق سیم کارت درخواست دهنده با کد ملی اش:
زمانی که قصد خرید سفته الکترونیکی از سامانه یا اپلیکیشن کاپ را دارید مهم است که سیم کارت به اسم خودتان باشد و کد ملی تان تطبیق داشته باشد، دلیل این کار به ضریب ایمنی بیشتر بر می گردد تا هیچ کس با استفاده از مدارک هویتی دیگری اقدام به تهیه چنین سندهایی نکند و احتمال کلاهبرداری به صفر کاهش پیدا کند.
اگر از سیم کارتی استفاده می کنید که به نان خودتان نیست حتما اقدام به تغییر دادن مالکیت نمایید تا در صورتی که نیاز به استفاده از چنین خدمات الکترونیکی ای پیدا کردید این دو تا با هم تطبیق داشته باشد و خدمات به شما ارائه شود.
-
متقاضی در بانکی که می خواهد سفته بخرد باید حساب داشته باشد:
در گذشته زمانی که می خواستید سفته بخرید تنها به بانک مراجعه و با پرداخت بهایش آن را تهیه می کردید، اما امروزه برای این که بتوانید سفته الکترونیکی تهیه کنید ضرورت دارد که در همان بانک حسابی داشته باشید.
در صورت نداشتن حساب از شما خواهند خواست حساب افتتاح کنید تا مجوز دادن خدمات به شما را پیدا کنند، در صورتی که قصد افتتاح حساب جدید را ندارید می توانید به بانک هایی که حساب دارید مراجعه نمایید تا در صورتی که این خدمات را در پنل خود داشته باشند به شما ارائه خواهند نمود.
-
تغییر رمز گوشی یا حذفش امضای دیجیتال را غیر فعال خواهد کرد:
گوشی های اسمارت مجهز به سیستم رمز هستند تا هر کسی به غیر از استفاده کننده نتواند به آنها نفوذ کرده و داخلش سرک بکشد، زمانی که سفته الکترونیکی می خرید امضای دیجیتال مربوط به آن با رمز گوشی شما پیوند پیدا خواهد کرد.
اگر رمز ورود گوشی را تغییر دهید و یا فایل مربوط به امضای دیجیتال که درون گوشی تان ذخیره شده است را پاک کنید در حقیقت امضای دیجیتال را غیر فعال نموده اید و در صورت پیش آمدن این مشکل باید به سامانه مراجعه و با وارد کردن اطلاعات هویتی خود دوباره آن را فعال نمایید.
-
در هر گوشی فقط یک بار می توان امضای دیجیتال را ذخیره کرد:
ضمنا این نکته را هم بد نیست بدانید که در هر دستگاه به خصوص گوشی ها فقط یک بار می توان امضای دیجیتال مربوط به سامانه سفته الکترونیکی را ذخیره کرد.
در صورتی که دو بار این کار را انجام دهید ممکن است سیستم شما را به عنوان متجاوز شناسایی کند و جلوی دسترسی هایتان را به امضای دیجیتال اولی که ذخیره کرده بودید را نیز بگیرد، برای همین بهتر است از هر گوشی در زمینه امضای دیجیتال برای یک شخص استفاده کرد تا مشکلی پیش نیاید.
همان طور که دیدید و دانستید امروزه میزان استفاده از سفته الکترونیکی بسیار نسبت به قبل از دوران کرونا افزایش یافته است و برای راحتی بیشتر افراد و موسسات از آن بهره می برند، در صورتی که قصد ایمنی بیشتر معاملات را دارید حتما در موردش اطلاعات دقیق کسب و از آن استفاده نمایید.
مطاله بیشتر: مزایای قرارداد پیمانکاری
در آخر لازم به ذکر است که شرکت حقوقی لگاپین با سال ها سابقه در زمینه حل اختلافات مالی مانند چک، سفته و غیره آمادگی دارد تا کمک کند به حق قانونی خود برسید. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد پشتیبانی ما تماس حاصل فرمایید.