تلفن : 09204084071

محل کار: میدان ولیعصر

از صفحات اجتماعی ما دیدن کنید:

تنظیم لایحه دفاعیه

لایحه دفاعیه

لایحه دفاعیه، یکی از انواع اسناد قانونی است که پس از تدوین و تنظیم، در زمان مشخصی برای ارائه به دادگاه تهیه می‌شود. زمان ارائه این لایحه ممکن است بسته به موضوع پرونده متفاوت باشد؛ ممکن است تا پایان جلسه دادگاه یا تا 20 روز از تاریخ ابلاغ پرونده طول بکشد. این لایحه پس از تهیه به وسیله دفاتر خدمات قضایی یا از طریق سایت عدل ایران به مرجع صالح ارسال می‌شود. با این لایحه، فرد متهم امکان دفاع از خود را در مقابل ادعاها و اطلاعات مطروحه دارد.

هنگامی که دعوایی حقوقی یا کیفری علیه اشخاصی مطرح می‌شود، بسته به نقش و وضعیت آن اشخاص در پرونده، باید اقدام به دفاع یا اثبات حقیقت برای خود یا علیه‌ی طرف مقابل کنند، و از دادگاه خواسته‌ی رای عادلانه را اخذ نمایند.

در مواردی که حضور در جلسات دادگاه الزامی است، در سایر حالات، فرصت دفاع از خود در دادگاه ممکن است بدون حضور فیزیکی و با ارسال دفاعیه فراهم گردد. برای استفاده از این امکان، ضروری است که فردان واجد اطلاعات لازم درباره‌ی مفهوم و روش نگارش و ارسال دفاعیه باشند، همچنین با قوانین و زمان‌بندی مربوط به ارسال آن آشنا باشند.

در این مقاله توضیح داده شده است که لایحه دفاعیه چیست، چگونه نگاشته و تهیه می‌شود، نکات مهم آن و زمان ارسال به دادگاه چه قواعدی دارد. 

لایحه دفاعیه چیست؟

در پاسخ به این پرسش می‌توان گفت که لایحه دفاعیه یکی از انواع اسناد قانونی است که قابلیت ثبت و ارسال به دادگاه را دارد. این لایحه، بسته به نوع و موضوع مورد نظر، ممکن است یک لایحه دفاعیه یا یک لایحه قضایی باشد.

لایحه قضایی، یک سند رسمی است که برای اموری مانند استرداد اعتراض به نظر کارشناسی، بازگرداندن دادخواست، رسیدگی به ادعاها، اعلام پرداخت مبالغ محکوم به و هزینه‌های قانونی، از طریق سایت عدل ایران یا با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، به دادگاه مربوطه ارسال می‌شود.

از طرف دیگر این لایحه یکی از انواع اوراق قانونی است که متهم یا شاکی در دعوای حقوقی یا کیفری می‌تواند برای دفاع یا اثبات ادعاهای خود، به جای حضور در دادگاه، از طریق ارائه مکتوب، به دادگاه ارسال کند. این اسناد معمولاً در جلسات دادگاه به عنوان بخشی از مدارک مورد بررسی قرار می‌گیرند.

دفاعیه می‌تواند به عنوان یک قسمت از دادخواست یا تجدیدنظر خواهی و واخواهی و دیگر مراحل دادرسی، پیوست شود و باید به دادگاه ارسال شود. در این لایحه، اطلاعات و مدارکی که نشان دهنده محرز بودن ادعاها و دفاع‌ها است، بیان می‌شود و در نهایت، خواهش می‌شود که دادگاه به صورت عادلانه رای صادر کند، سازگار با مزایای طرف‌های مختلف پرونده.

هر آنچه باید در مورد شماره وکیل پایه یک دادگستری، بدانید .

لایحه دفاعیه

نحوه نوشتن لایحه دفاعیه

روش و تدوین آن ، به وابستگی به موضوع پرونده، می‌تواند به دو صورت آنلاین از طریق سامانه adliran.ir یا حضوری از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، انجام شود. برای هر دو روش، فرد باید ابتدا در سامانه ثبت نام کرده و احراز هویت کند.

در حال حاضر امکان ارسال دفاعیه یا به عبارتی لایحه قضایی، تنها برای برخی از موارد مانند استرداد اعتراض به نظر کارشناسی و سایر مواردی که ذکر شده، از طریق بخش خدمات قضایی من در سایت adliran.ir فراهم است. برای موارد دیگر، فرد باید دفاعیه خود را تهیه و پس از آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند تا ثبت و ارسال آن انجام شود.

امکان ثبت اینترنتی دفاعیه فقط برای موارد خاصی مانند استرداد اعتراض به نظر کارشناسی و … امکان پذیر است. برای این منظور، فرد باید حساب کاربری در سامانه adliran.ir داشته باشد و به سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی وارد شود.

در مرحله اول، باید سامانه اصلی یا پشتیبان ابلاغ را انتخاب کنید.

در مرحله طرز نوشتن دفاعیه، ابتدا باید رمز شخصی و نام کاربری خود (شماره ملی فرد) را در سامانه ابلاغ ثنا در کادرهای مربوطه وارد کنید و سپس بر روی گزینه “مرحله بعد” کلیک کنید.

در مرحله تنظیم نمونه دفاعیه، باید کد موقت ثنای ارسالی به تلفن همراه خود را در کادر مربوطه وارد کنید. این کد تا 24 ساعت دارای اعتبار خواهد بود.

سپس در مرحله زمان ارائه آن به دادگاه، باید بر روی گزینه “خدمات قضایی من” کلیک کنید.

در مرحله “لایحه دفاعیه چیست”، باید گزینه “ثبت لایحه” را انتخاب کنید.

در مرحله طرز نوشتن لایحه ، باید گزینه “ثبت لایحه جدید” را انتخاب کنید.

سپس در مرحله تنظیم نمونه ، باید موضوعی که قصد ثبت یا لایحه قضایی در خصوص آن را دارید، انتخاب کنید و با شرایط و ضوابط سایت برای ثبت لایحه، موافقت کنید. در حال حاضر، موضوعاتی که امکان ثبت یا لایحه قضایی الکترونیک در خصوص آن ها وجود دارد، منحصر به مواردی بوده که در لیست موضوعات نمایش داده می شوند.

در مرحله زمان ارائه دفاعیه به دادگاه، بسته به موضوع لایحه، اطلاعات لازم را در کادرهای مربوطه وارد کرده و پس از درج کد امنیتی، بر روی گزینه “تایید و ارسال” کلیک کنید.

در مورد “طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه” که امکان ارسال آن از طریق سامانه عدل ایران وجود ندارد، فرد باید با کمک وکیل یا با استفاده از نمونه دفاعیه های رایگان موجود در اینترنت، متن خود را تهیه کند و برای ارسال آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.

در نوشتن دفاعیه، باید دادگاه را خطاب قرار داده، موضوع پرونده، شماره پرونده، و در صورت نیاز، شماره دادنامه (در دفاعیه تجدیدنظر خواهی یا واخواهی و…) را نوشته و همچنین نام و نام خانوادگی و آدرس اصحاب دعوا را ذکر کرده و بسته به موضوع دفاعیه، اقدام به توضیحات لازم و ارائه ادله و مدارک مثبت ادعای خود نمایید. در پایان از دادگاه، تقاضای رسیدگی به موضوع دفاعیه را داشته باشید.

در مواردی نظیر تجدیدنظر خواهی یا واخواهی و… باید علاوه بر تهیه دفاعیه، دادخواست مربوط به موضوع را نیز تهیه کرده و دفاعیه را به ضمیمه دادخواست به مرجع صالح ارسال نمایید. اگر امکان وجود داشته باشد، مدارک مرتبط با دفاعیه را همراه با لایحه و دادخواست خود به مرجع صالح ارسال نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی مراحل تنظیم قرارداد چیست؟حتما روی لینک بزنید.

نکات لایحه دفاعیه

در تنظیم آن ، باید به نکات مهمی توجه شود تا در ارائه آن به دادگاه، مشکلی بوجود نیاید و پس از دریافت آن توسط مرجع صالح، قابل قبولی و تأثیرگذاری آن تضمین شود. این نکات عبارتند از:

  1. در صورتی که دفاعیه برای تجدید نظرخواهی یا واخواهی تنظیم می‌شود، باید شماره پرونده، شماره دادنامه، مشخصات اصحاب دعوا و جهات تجدیدنظرخواهی و واخواهی در متن لایحه ذکر شود.ارائه دهنده دفاعیه باید تمامی مدارک و ادله ای که به واسطه آن‌ها دعوا را محق یا دیگری را به واسطه آن‌ها محکوم و بی‌حق می‌داند، ذکر نماید.
  2. در ادبیات نوشتاری، باید نهایت دقت را داشته باشید تا حرمت و احترام دادگاه یا طرف مقابل دعوا حفظ شود. همچنین، مواردی که به نوعی بر ضد ارائه دهنده لایحه است یا اقرار صریح و ضمنی و سند محسوب می‌شوند، در متن لایحه ذکر نشود.
  3. به دلیل شلوغی دادگاه‌ها و تنگی وقت قضات،بهتر است خلاصه و در عین حال حاوی نکات مهم و توجه‌برانگیز باشد. از پرداختن به مسائل حاشیه‌ای و ذکر مشکلات شخصی و در اصلاح عرفی خودداری شود. بهتر است افراد از وکیل یا مشاوران حقوقی متخصص کمک بگیرند تا به شکل صحیح تهیه شود و به صورت شخصی اقدام به تنظیم آن ننمایند.

برای کسب اطلاعات و تنظیم قرارداد خود می توانید کلیک کنید تا با کارشناسان ما در ارتباط باشید .

defense bill

زمان ارائه لایحه دفاعیه

یکی از سؤالات متداول درباره دفاعیه، زمان ارائه آن به دادگاه است. زمان ارائه آن به دادگاه مورد بررسی قرار گرفته و توضیحات مربوطه ارائه می‌شود.

در مواردی که فرد تمایل دارد به جای حضور در دادگاه و جلسه رسیدگی، دفاعیه خود را ارائه دهد یا علاوه بر حضور در جلسه، دفاع خود را به صورت کتبی و با ارائه یک لایحه به دادگاه ارسال کند، زمان ارائه دفاعیه به دادگاه قبل از پایان جلسه رسیدگی است.

در مواردی که لایحه دفاعیه به عنوان اعتراض به رای دادگاه یا به همراه دادخواست واخواهی یا تجدیدنظر خواهی ارسال می‌شود و این موارد دارای مهلت مشخصی هستند، فرد باید در مهلت قانونی مربوطه لایحه دفاعیه خود را تنظیم و ارسال کند.

به عنوان مثال، مهلت و زمان ارائه لایحه دفاعیه اعتراض واخواهی یا تجدیدنظر خواهی برای افراد مقیم ایران 20 روز از تاریخ ابلاغ و برای افراد ساکن خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ است. افراد حتما باید قبل از پایان این مهلت، دادخواست اعتراض و لایحه دفاعیه خود را به مرجع صالح ارسال کنند.

عناصر اساسی در تهیه لایحه دفاعیه

در تهیه لایحه دفاعیه، برخی نکات حیاتی وجود دارد که حتما باید رعایت شوند تا در زمان ارائه لایحه به دادگاه، مشکلی بوجود نیاید. پس از دریافت لایحه دفاعیه توسط مرجع صالح، این اسناد مورد پذیرش این مرجع قرار می‌گیرند و به آن، ترتیب اثر داده می‌شوند. عناصر اساسی در تهیه لایحه دفاعیه عبارتند از:

 

  •   در صورتی که لایحه دفاعیه برای مواردی همچون تجدید نظرخواهی یا واخواهی تهیه می‌شود، حتما باید شماره پرونده و شماره دادنامه، مشخصات اصحاب دعوا و جهات تجدیدنظرخواهی و واخواهی در متن لایحه درج شود. ارائه دهنده لایحه دفاعیه باید تمامی مدارک و ادله‌ای که خود را به واسطه آن‌ها محق یا دیگری را به واسطه آن‌ها محکوم و بی حق می‌داند، ذکر نماید.
  •   تنظیم کننده لایحه دفاعیه باید در ادبیات نوشتاری آن، نهایت دقت را داشته باشد تا حرمت و احترام دادگاه یا طرف دیگر دعوا مختل نشود. همچنین، در متن لایحه، باید از ذکر مواردی که به نوعی بر خلاف خود ارائه دهنده لایحه است یا اقرار صریح و ضمنی و سند محسوب می‌شوند، پرهیز شود.
  •   با توجه به شلوغی دادگاه‌ها و تنگی وقت قضات، بهتر است لایحه دفاعیه به صورت خلاصه و در عین حال، حاوی نکات مهم و مورد توجه باشد و از پرداختن به مسائل حاشیه‌ای و ذکر مسائل و مشکلات شخصی و در اصلاح عرفی، درد دل کردن در آن خودداری شود. در این باره، پیشنهاد می‌شود افراد از وکیل یا مشاوران حقوقی متخصصی که می‌توانند لایحه دفاعیه را به دقت تنظیم کنند و نکات حیاتی را در آن لحاظ کنند، کمک بگیرند. شخصا اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه نکنند.

 

کلید به پیروزی: راهنمایی موسسه حقوقی لگاپین برای تنظیم لایحه دفاعیه

در دعاوی حقوقی، خواهان معمولاً دادخواست را مطرح می‌کند و خوانده در پاسخ به دفاعیات کتبی خود را ارائه می‌دهد که به آن لایحه حقوقی می‌گویند. در طول پرونده، ممکن است ادعاهایی از هر دو طرف مطرح شود که نیازمند تنظیم و ارسال یک لایحه حقوقی جهت دفاع باشد. در صورتی که رای به نفع شما صادر شود و طرف مقابل تجدیدنظرخواهی کند، شما باید ظرف ده روز با تهیه و ارسال یک لایحه حقوقی، به دادخواست تجدیدنظرخواهی او پاسخ دهید. تنظیم لایحه حقوقی، اگر توسط وکلای متخصص حقوقی انجام شود، می‌تواند بسیار موثر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت آخرین اخبار لگاپین با ما در ارتباط باشید.