مقدمه
یکی از ابزارهایی که برای معامله و تنظیم قرارداد که سالهاست مورد توجه میباشد چک است، علیرغم خوبی هایی که دارد متاسفانه در پاره ای از اوقات پیش می آید که چک به راحتی اصطلاحا پاس نمی شود و موجب دردسر دریافت کننده می شود.
در گذشته قوانین مربوط به چک آسان تر بود و همین موجب می شد تا بسیاری از کلاهبرداران حرفه ای برای خرید از آن استفاده کنند، در سالیان اخیر به موارد امنیتی روی آن از سوی بانک صادر کننده توجه بیشتری شد و همچنین کسانی که چکشان برگشت بخورد مشمول محدودیت می شوند.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا در مورد عواقب چک برگشتی هر چه وجود دارد اشاره کنیم تا شما خواننده عزیز و گرامی با آن آشنا شوید تا در صورت پیش آمدن چنین مورد و مشکلی بدانید که چگونه مشکل خود را رفع نمایید.
برای داشتن مشاوره با بهترین وکیل در تهران حتما روی لینک بزنید.
چک برگشتی یعنی چه؟
در صورتی که یک فرد یا یک سازمان ثبت شرکت یک چک را به بانکی تحویل دهد ولی صاحب حساب به علتی خاصی نتواند مبلغ موجود در چک را پرداخت کند، بانک این چک را برمی گرداند و به عنوان چک برگشتی شناخته می شود.
دلایل اصلی برگشت یک چک می تواند شامل عدم تراز موجودی در حساب صاحب چک، تعلیق حساب، بسته شدن حساب، قدیمی شدن چک، عدم امضای صحیح صاحب حساب، تاریخ اشتباه یا مخدوش بودن چک و دیگر دلایل باشد.
در صورت برگشت یک چک، صاحب چک مجبور می شود با نتیجه عملش روبرو شود. برگشت یک چک ممکن است با توجه به رقم و پیگیری دارنده چک موجب تعلیق حساب و دیگر مشکلات برای صاحب چک شود.
عواقب چک برگشتی برای صاحب چک:
امروزه بانک ها وظیفه دارند که مشتریان خود را همه جانبه مورد بررسی قرار دهند، بانک تا مشتری را ارزیابی نکند اجازه ندارد که برایش چک صادر نماید، در گذشته به علت سهولت دریافت چک بسیاری از کلاهبرداران از آن سو استفاده می کردند.
امروزه کسانی که صاحب چک هستند اگر قواعد و قوانین موجود را به خوبی رعایت نکنند مشکلات زیادی دامن گیرشان می شود، امروزه سیستم بانکی یکپارچه شده است و اگر در یک بانک چکتان برگشت بخورد در دیگر بانک ها هم با مشکل مواجه خواهید شد.
قرار گرفتن در لیست مشتریان بد حساب:
یکی از عواقب چک برگشتی قرار گرفتن در لیست سیاه به عنوان بد حساب از سوی بانک می باشد، در گذشته اگر کسی چکش برگشت میخورد بانک به او ده روز فرصت می داد چکش را پاس کند تا بلکه در لیست سیاه بانک مرکزی قرار نگیرد.
اما امروزه اگر کسی حساب چک را پر نکند درجا به صورت آنلاین در لیست بدحسابان بانکی قرار می گیرد تا محدودیت هایی برای او اعمال شود و اسمش در اختیار تمامی بانک های دیگر قرار می گیرد تا برای دادن تسهیلات به او احتیاط کنند.
اگر قوانین جدید عواقب چک برگشتی را به صاحبش برنگرداند مثل گذشته که سیستم بانک ها از هم جدا بود طرف در صورت مسدود شدن در این بانک در بانک دیگر حساب باز می کرد و بدون نگرانی از عواقب کارش به فعالیت ادامه می داد.
برای دریافت مشاوره حقوقی روی لینک کلیک کنید
عدم افتتاح حساب جدید:
از عواقب چک برگشتی این است که اگر در یک بانک چکتان برگشت بخورد دیگر در هیچ بانک تحت نظر بانک مرکزی نخواهید توانست حساب باز کنید چون اسمتان در لیست سیاه قرار گرفته است و با وارد کردن کد ملی تان بانک ها پی به محرومیت تان می برند و هیچ خدماتی اجازه نخواهند داشت تا به شما ارائه نمایند.
عدم دریافت کارت بانکی جدید:
از جمله عواقب چک برگشتی این است که دیگر هیچ بانکی اجازه نخواهد داشت تا کارت بانکی برای شما صادر کند، عملا اگر هر کدام از کارت هایتان مهلتش تمام شود دیگر نخواهید توانست آن را تمدید کنید و به هیچ کدام از منابع مالی تان نمی توانید دسترسی پیدا کنید که اتفاق بدی محسوب می شود.
عدم اعطای هرگونه تسهیلات به صاحب چک:
دیگر عواقب چک برگشتی این است که بانک اجازه ندارد هیچ گونه تسهیلاتی از وام دادن، ضامن شدن یا غیره را برای شما انجام دهد، تمام این گزینه ها زمانی برای شما دوباره فعال خواهد شد که بروید و مشکل چک برگشتی خود را حل نمایید.
عدم دریافت خدمات ارزی:
بسیاری از افراد که با عواقب چک برگشتی مواجه می شوند تاجران کلان بازار هستند، زمانی که چکشان برگشت می خورد بانک حساب ارزی آنها را نیز مسدود می کند که این می تواند به اعتبار و تجارتشان لطمات جبران ناپذیر بزند و آنها را در بازار بدنام کند.
عدم ضمانت نامه بانکی:
از دیگر عواقب چک برگشتی می توان به عدم پذیرش ضمانت از سوی آنها و یا ضمانت کس دیگر در قبال آنها اشاره کرد، نه تنها خود نمی توانند وامی بگیرند بلکه به هیچ کس هم نمی توانند کمک کنند تا از بانک تسهیلاتی مثل وام و غیره دریافت نماید که نشان دهنده افت اعتبار آن نزد بانک است.
مطالعه بیشتر: چک چیست؟ انواع چک و بخش های مختلف آن
عواقب صدور چک برگشتی در قانون:
هنگامی که چکی به موقع پاس نمی شود صاحبش باید با عواقب چک برگشتی خود مواجه شود، به خصوص این که قوانین کیفری در این موارد بسیار سخت گیری نموده و این اجازه را نمی دهد تا چنین افرادی به راحتی با صدور اینجور چک ها موجب از بین رفتن اعتماد در میان اهالی بازار شوند.
در ماده 7 قانون صدور چک، حکم عواقب چک برگشتی بلامحل را قانون دقیقا پیش بینی کرده است تا افراد نسبت به صدور چک نهایت دقت را خرج کنند. در صورتی که فردی چک بلامحل صادر و به دست افراد دیگر بدهد، در صورت برگشت خوردن با مجازات از سوی قانون مواجه خواهد شد.
چک بلامحل، کاغذی است که تاریخ دارد، امضا دارد، رقمش مشخص است و صادر کننده ملزم شده با دادنش دست افراد آن را پاس کند ولی چنین کاری نکرده است، امروزه با توجه به قوانین عواقب چک برگشتی در اسرع وقت در همان روز دامنگیر صاحبش می شود.
البته معمولا بعد از مراجعه افراد برای دریافت چک، اگر موجودی نداشته باشد به صاحبش زنگ می زند تا طی ساعات اداری همان روز نسبت به پر کردن حساب اقدام نماید تا با مشکلی مواجه نشود و بتواند از خدمات بانک ها بهره ببرد.
در چنین چک هایی معمولا اگر صاحب چک اقدام به پاس کردن چک ننماید طبق قوانین با عواقب چک برگشتی مواجه خواهد شد، در صورت پیگیری مداوم شاکی ممکن است برای او حبس و جریمه های نقدی مثل جبران خسارت صادر شود.
ماده 7 قانون چک در مورد عواقب چک برگشتی می گوید که اگر مبلغ چک کمتر از یک میلیون تومان باشد صادر کننده ممکن است تا شش ماه حبس محکوم شود، اگر رقم چک بین یک تا پنج میلیون تومان باشد میزان مجازات شش ماه تا یک سال حبس است، اگر مبلغ بالای پنج میلیون باشد بین یک تا دو سال حبس ممکن است برای صادر کننده چک در نظر گرفته شود.
برای خدمات وکالت و کوچینگ حقوقی روی لینک کلید کنید.
راه حل رفع عواقب چک برگشتی:
برای این که بتوانید مشکلاتی که برایتان به خاطر چک برگشتی پیش آمده را رفع نمایید، باید کارهایی را انجام دهید تا بانک مرکزی شما را از لیست سیاه خود خارج نماید و حق گرفتن تسهیلات را از بانک های تحت امرش برای شما محترم بشمارد.
تامین موجودی مورد نیاز برای پاس شدن چک:
بهترین کار این است که مبلغ چک را تامین نموده و به حساب واریز کنید، زمانی که این کار را بکنید بقیه کارها را خود بانک صورت خواهد داد و مشکل شما به راحتی حل خواهد شد.
ارائه لاشه چک برگشتی به بانک:
در پاره ای از اوقات با توجه به قوانین بانک ها نیاز است پس از پرداخت بدهی خود به کسی که چک داده اید لاشه چک برگشتی را بگیرید و به بانک ارائه دهید تا مشکلاتی که برایتان پیش آمده است را رفع نماید.
حکم قضایی برای گرفتن رفع عواقب چک برگشتی:
اگر تمامی کارها را انجام داده اید و مشکل حل نشد به صورت قانونی اقدام کنید تا رفع سو اثر شوید و بتوانید عین سابق از تسهیلات بانک بهره مند شوید، البته اگر هفت سال بگذرد و اقدامی نکنید نیز به صورت اتومات سو اثر خواهید شد.
برای ای که به راحتی بتوانید مشکلات مربوط به چک خود را رفع نمایید یکی از بهترین راه ها مراجعه به دفترهای حقوقی و بهره گرفتن از وکیل است تا شما را در انجام دقیق این مراحل یاری نماید تا مشکلات و عواقب چک برگشتی در اسرع وقت از سر شما رفع گردد.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت حقوقی لگاپین در زمینه حل مسائل مربوط عواقب چک برگشتی آمادگی دارد تا مشکلات را برایتان رفع نماید. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد پشتیبانی ما تماس حاصل فرمایید.