تلفن : 09204084071

محل کار: میدان ولیعصر

از صفحات اجتماعی ما دیدن کنید:

منظور از قرارداد عدم رقابت چیست؟

قرارداد عدم رقابت

قرارداد عدم رقابت

در مناسبات تجاری قراردادهای گوناگونی وجود دارد که شرکت ها با توجه به شرایط خود از آنها بهره می برند تا در بازار تجارت بسیار بهتر نسبت به رقبای خود به چشم برسند و در واقع از فناوری و تکنولوژی که مخصوص به خود آنهاست به این شیوه محافظت کنند.

شرکت ها برای این که امور مربوط به تجارتشان پیش برود نیاز دارند که از کارگران و متخصصان بهره ببرند. این افراد زمانی که به کار گرفته می شوند از فن آوری های مخصوص به آن شرکت آگاهی پیدا می کنند و در صورتی که روزی راهشان جدا شود ممکن است آن را در اختیار رقبا قرار دهند.

شرکت ها زمانی که پرسنل جدید دارند به کار می گیرند برای حفظ فن آوری های خود با آنها قرارداد عدم رقابت منعقد می کنند. با بستن این قرارداد اگر روزی راه کارگری از آنها جدا شود این اجازه را نخواهد داشت تا اسرار شرکت را برای رقبا فاش نماید.

در واقع تنظیم قرارداد عدم رقابت کارگر یا متخصص را ملزم می نماید که فکر استفاده و بهره برداری از چیزهایی که می بیند و یاد می گیرد را هرگز به ذهنش راه ندهد. در صورتی که در آینده به مفادی که در قرارداد هست پایبند نباشد شرکت می تواند اقدامات قانونی انجام دهد تا به حقش برسد.

معمولا در قرارداد عدم رقابت به تمامی نکات یا مفادی که برای شرکت اهمیت دارد و کارگر نباید در مورد آنها اطلاعاتی به بیرون بدهد جزء به جزء اشاره می شود تا در صورت مشکل کارگر نتواند بگوید این مورد در قرارداد نبود.

سوای از این که قرارداد عدم رقابت بین کارگر و شرکت تجاری منعقد می شود، گاهی این قرارداد بین بعضی از شرکت ها که تکنولوژی ای را به یک دیگر واگذار می نمایند نیز بسته می شود تا شرکت فروشنده همچنان حق انحصاری فروش آن را داشته باشد.

قرارداد عدم رقابت که بین شرکت ها بسته می شود معمولا از پیچیدگی های بیشتری نسبت به قرارداد با یک کارگر برخوردار هستند. در این مورد خاص شرکت ها دیگر با پرسنل طرف نیستند که در صورت احمال، جریمه اش کنند بلکه با رقیبی طرف هستند که ممکن است بازار را از چنگشان دربیاورد.

شرکت ها برای این که یک قرارداد عدم رقابت حرفه ای و مناسب بندند بهتر است که به یک وکیل با تجربه و خبره مراجعه نمایند. این وکلا معمولا قراردادهای از این دست را به تعداد زیاد تنظیم کرده اند و می دانند به چه صورت آن را ببندند تا در آینده مشکلی دامن گیر شرکت ها نشود.

قرارداد عدم رقابت
قرارداد عدم رقابت

قرارداد عدم رقابت یعنی چه؟

نوعی قرارداد است که معمولا شرکت های تجاری بزرگ به وسیله وکیل شرکت با پرسنلی که استخدام می کنند یا با شرکت هایی که تبادل تکنولوژی و فناوری دارند می بندند. این قرارداد موجب می شود که اسرار شرکت افشا نشود و مورد بهره برداری رقبای آنها در بازار تجارت قرار نگیرد.

دلیل انعقاد قرارداد عدم رقابت شرکت ها چیست؟

این قرارداد همان گونه که از نامش مشخص است این هدف را دنبال می کند که منافع شرکت را در بازار تجارت آزاد حفظ نماید. در واقع قراردادهایی از این دست موجب می شود تا اسرار تجاری شرکت در اختیار رقبا نیفتد و بر روی میزان سود و فروش آنها تاثیرات منفی نگذارد.

مزایای استفاده از قرارداد عدم رقابت:

بستن قرارداد عدم رقابت با پرسنل دارای مزیت هایی است که معمولا شرکت های بزرگ تجاری به کمک یک وکیل خبره آن را تنظیم می کنند. از آنجایی شرکت ها می دانند که این قرارداد کمک می کند تا اسرار مهم شرکت در بازار تجارت فاش نشود برایشان اهمیت دوچندانی دارد.

بازار را در انحصار شرکت نگه می دارد:

تمامی شرکت های تجاری به این دلیل قرارداد عدم رقابت با پرسنل یا شرکت های همکار خود منعقد می نمایند که بتوانند از اسراری که دارند حفاظت نمایند. این اسرار ممکن است یک تکنولوژی یا یک وسیله باشد که باعث خاص بودن آنها در بازار تجارت شده است.

اگر شرکت ها نتوانند از این رازها محافظت نمایند در واقع این امکان را به رقبا داده اند که با آگاهی از قواعد و قوانین بازی آنها دست به اختراع و ابداع چیزهایی با کیفیت تر بزنند و بدین طریق سهم بیشتری را از بازار تجارت به دست بیاورند.

نگرانی  شرکت بابت دزدیده شدن فن آوری اش رفع می گردد:

زمانی که چنین قراردادی بین شرکت با پرسنل یا شرکت های همکارش بسته می شود به پشتوانه حمایت قانون دیگر نگرانی بابت دزدیده شدن فن آوری اش نخواهد داشت و در صورتی که چنین شود حمایت قانون پشت او خواهد بود تا به حقش برسد.

اسرار تجاری پیش رقبا لو نمی رود:

تمامی شرکت هایی که قرارداد عدم رقابت می بندند یک راز مهم دارند که نگران افشا شدنش می باشند. زمانی که قرارداد می بندند در واقع هدفشان این است که این راز مهم را به هر نحوی که شده است حفظ نمایند تا بر روی میزان سود و درآمد آنها در بازار تاثیر منفی نگذارد.

مانع هدر رفتن منابع مالی می شود:

تمامی شرکت ها برای این که پرسنل خود را استخدام کنند دست به آموزش افراد زیادی می زنند و از میانشان معمولا بهترین ها را جذب می نمایند. اگر قرارداد عدم رقابت نباشد همین افرادی که آموزش دیده اند و کار کرده اند اسرار شرکت را لو می دهند و مانع از بین رفت منابع مالی می شوند.

مطالعه بیشتر: نکات طلایی در قرارداد مشارکت در ساخت که باید بدانید!

قرارداد عدم رقابت
قرارداد عدم رقابت

در قرارداد عدم رقابت چه چیز باید درج شود:

در قسمت قرارداد واژگان تخصصی را که دیر فهم هستند حتما تعریف نموده و منظور از قرارداد عدم رقابت یا افشا را به صورت سریع و روشن برای هر کسی که ممکن است بعدا آن را بخواند توضیح دهید.

مشخصات شرکت یا فردی که دارد این قرارداد را امضا می کند به همراه مدارک معتبر ضمیمه برگه نموده و در صورت امکان اثر انگشت هم از او گرفته شود.

اصطلاحات حقوقی در زمینه عدم رقابت یا محرمانگی بسیار به هم نزدیک هستند و برای همین فردی که دارد قرارداد را امضا می کند باید توجیه باشد که چه وظایفی بر گردنش خواهد بود.

تمامی مواردی را که فرد باید انجام دهد یا انجام ندهد در قرارداد عدم رقابت به شکل دقیق آورده شود تا در صورت بروز مشکل نتواند از زیر مسئولیت آن شانه خالی کند.

میزان جریمه در صورتی که فرد مفاد مندرج در این سند و قرارداد عدم رقابت را نقض نماید دقیقا به اطلاعش برسد تا آگاه باشد در صورت اشتباه چه چیزی در انتظارش می باشد.

در پایان سعی کنید تمامی صفحات را امضا و اثر انگشت از او بگیرید تا از نظر قانونی محکم کاری بیشتری داشته باشد و در صورت نیاز قابل ارائه کردن به محضر دادگاه باشد.

 

در انتها

همان طور که در مقاله بالا دیدید و دانستید شرکت ها برای این که اسرار و رازهای مربوط به تجارت خود را به نحو احسن حفظ نمایند با شرکت های همکار و پرسنل خود قرارداد عدم رقابت می بندند. این قرارداد موجب می شود تا از چیزی که آنها طراحی کرده اند دیگران سواستفاده نکنند و با آنها به رقابت مستقیم نپردازند.

در آخر لازم به ذکر است که شرکت خدمات الکترونیکی حقوقی با سال ها تجربه در زمینه بستن انواع قرارداد عدم رقابت این آمادگی را دارد تا خدمات مشاوره ای و وکالتی خود را در اختیار شما تجار عزیز قرار دهد. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد روابط عمومی ما تماس حاصل فرمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

من محمدحسین فهیمیان هستم،

رسالت و هدف اولیۀ من از تاسیس استارتاپ Legapin، آگاهی بخشی و ترویج فرهنگ حقوقی در جامعه و اقتصاد ایرانی و در وهلۀ بعدی ارائه خدمات حقوقی به شکل نوین و در دسترس و کاربر محور می‌باشد.

مقالات اخیر ما

برای دریافت آخرین اخبار لگاپین با ما در ارتباط باشید.