دعوی مطالبه اجاره بها
طبق قانون مدنی عقد اجاره قراردادی است که به واسطه آن مستاجر مکلف می شود که در طی یک دوره زمانی مشخص مبلغ معینی را که از قبل تعیین شده است به صاحب خانه به واسطه سکونت در ملک وی پرداخت نماید.
متاسفانه با این که قانون صریحا نظر خود را در چنین مواردی اعلام کرده است ولی دعوی مطالبه اجاره بها یکی از شایع ترین شکایاتی است که به دادسراهای مربوط به جرایم مالی ارجاع داده می شود زیرا مستاجر به تعهدات خود سر زمان مقرر عمل نمی نماید.
البته این نکته را نیز باید در نظر گرفت که تورم افسار گسیخته ای که در سالیان اخیر جامعه ایران را در هم نوردیده است بر روی چنین مشکلاتی بی اثر نبوده است و میزان دعوی مطالبه اجاره بها به واسطه ناتوانی بعضی از افراد افزایش پیدا کرده است.
معمولا زمانی که چنین مشکلاتی پیش می آید بعضی از صاحب خانه ها به سراغ مستاجر می روند و اقدام به درگیری با او می کنند که بدترین کار ممکن می باشد، زیرا این اقدام ممکن است دعوی مطالبه اجاره بها را تبدیل به دعوی جنایی یا کیفری نماید.
نباید برای به دست آوردن چیزی که حق و حقوق شماست اقدام به یک کار غیر قانونی و خارج از عرف نمایید. در واقع قانون هست که به مشکلاتی از این دست رسیدگی نماید و به حقی که از شما ضایع شده است به صورت کاملا قانونی دست پیدا کنید.
دعوی مطالبه اجاره بها راه و چاه خود را دارد که اگر یک فرد موجر با آن به خوبی آشنا باشد به راحتی مستاجر را در محضر دادگاه محکوم نموده و به اجاره تاخیر افتاده خود به صورت کاملا صحیح و قانونی دست پیدا می کند.
از آن جایی که قواعد و قوانین حقوقی بسیار پیچیده بوده و کمتر فرد غیر حقوق دانی نسبت به آن اشراف دارد بهتر است که موجران به سراغ مشاوران حقوقی یا وکلا بروند تا با اقدامات به جا و مناسب خود حقوق از دست رفته آنها را احیا نمایند.
معمولا اجاره عقدی است که مستاجر به موجر تعهد می دهد که سر وقت آن را بپردازد. درست از زمانی که مستاجر به عهد خود پایبند نباشد دعوی مطالبه اجاره بها توسط موجر می تواند به صورت کاملا قانونی و با طی مراحلی شروع شود.
معمولا موجرانی که به تعهدات خود عمل نمی نمایند اگر دلایل منطقی نداشته باشند در محضر دادگاه های ذی صلاح محکوم شده و حتی موظف می شوند تمام هزینه های مربوط به دعوی مطالبه اجاره بها که توسط صاحب خانه انجام شده را نیز بپردازند.
البته به خیر و خوشی تمام شدن پرونده بستگی به وکیل یا مشاوری دارد که به موجر کمک می نماید. اگر مشاور یا وکیل از تجربه بالایی برخوردار باشد در دعوی مطالبه اجاره بها حکم تخلیه مستاجر را به سرعت می گیرد و موجب رضایت صاحب خانه می شود.
مطالعه بیشتر: جدیدترین قوانین ارث از مادر در ایران را بدانید!
نکاتی درباره دعوی مطالبه اجاره بها:
هر مستاجر وظیفه دارد که اجاره خود را سر وقت به موجر بپردازد و اگر چنین نکند صاحب خانه این حق را دارد که دعوی مطالبه اجاره بها نماید و به صورت کاملا قانونی به حقوقی که از او ضایع شده است دست پیدا کند و حتی در ادامه مستاجر را بلند کند.
جمع آوری مدارکی که صحت ادعایتان را اثبات کند:
زمانی که موجر بخواهد به دادگاه برای دعوی مطالبه اجاره بها مراجعه نماید باید با مدرک و سند ثابت کند که مستاجر در طی فلان بازه زمانی که در ملکش سکونت داشته است اقدام به پرداخت کردن اجاره خود ننموده است.
در واقع این مدارک و شهود هستند که قانون می شناسد و بر طبق آنها رای خود را صادر می نماید. هر چه اسناد و مدارکی که ارائه می نمایید دقیق تر باشد احتمال این که زودتر به حق و حقوق خود برسید افزایش پیدا خواهد کرد.
استخدام یک مشاور یا وکیل با تجربه:
مهم ترین نکته ای که در دعوی مطالبه اجاره بها وجود دارد بر می گردد به استخدام کردن یک مشاور یا وکیل با تجربه تا در این راه به موجر کمک نماید. در واقع وجود و حضور چنین فردی می تواند باعث شود تا کارها طبق روال مناسب صورت پذیرد.
یک مشاور یا وکیل با تجربه با اقدامات به موقعی که انجام می دهد موجب می شود تا پرونده با سرعت بیشتری توسط مراجع ذی صلاح پیگیری شود. همچنین در بسیاری از جاها که نیاز به حضور موجر نیست خود وکیل کارها را به طور مناسب پیش می برد.
اگر به دنبال یک وکیل خوب کارکشته برای مسائل حقوقی خود هستید وکیل پایه یک دادگستری را ازما بخواهید.
مراجعه به مرجع ذی صلاح:
معمولا در دعوی مطالبه اجاره بها موجران باید به مراجع قانونی مراجعه نمایند تا به حق و حقوقی که از آنها ضایع شده است دست پیدا کنند. معمولا در مرحله اول چنین پرونده هایی را به شوراهای حل اختلاف ارجاع می دهند بلکه با کمترین زمان و هزینه به نتیجه برسد.
بسیاری از پرونده ها در همان شوراها به نتایج قابل قبول می رسد. پرونده هایی که موجر و مستاجر نتوانند با هم توافق کنند به دادگاه ارسال می شود تا تصمیم نهایی را قاضی بگیرد و عدالت را برای آن پرونده برقرار نماید.
پرداخت هزینه دادرسی:
شاکی باید در پرونده هایی که برای رفع دعوی مطالبه اجاره بها به دادگاه ارسال می کند دو نیم تا سه و نیم درصد از کل را برای این که دادگاه شکل بگیرد ودیعه بگذارد تا نسبت به رسیدگی شدن به آن پرونده اقدامات ضروری و قانونی آغاز شود. دلیل این کار عمدتا این است که روند رسیدگی به گونه ای باشد که هر کس از راه رسید بی خود اقدام به شکایت نکند. در واقع این موانع باعث می شود تا بیشتر افراد ترجیح بدهند تا با شاکی خود به توافق برسند.
پر کردن دادخواست مطالبه اجاره:
یکی از اقداماتی که برای شروع دعوی مطالبه اجاره بها بسیار اهمیت دارد پر کردن برگه دادخواست است. در این برگه شاکی که موجر است باید دلایل خود را برای شکایت از مستاجر به طور دقیق و روشن بنویسد تا بازپرس یا قاضی ای که پرونده را مطالعه می نماید بعد از مطالعه کردن بتواند پی ببرد که ماجرا چیست و چه دستوراتی باید برای رفع مشکل طرفین صادر نماید.
گرفتن حکم تخلیه:
معمولا بعد از این که در دعوی مطالبه اجاره بها دو طرف یعنی موجر و مستاجر به توافق نرسند و کار به دادگاه برسد ممکن است قاضی حکم تخلیه مستاجر را بر اساس شواهد صادر نماید. معمولا در این مرحله با یک برگه به مستاجر اخطار داده می شود و به او گفته می شود که طی مدت چه زمانی باید نسبت به تخلیه کردن ملک اقدامات لازم را صورت دهد.
در انتها
همان طور که در مقاله بالا دیدید و دانستید دعوی مطالبه اجاره بها بهترین راهی است که صاحب خانه ها می توانند به حقی که مستاجر از آنها ضایع نموده است برسند. برای رسیدن به حق خود بهتر است به صورت کاملا قانونی از یک وکیل یا مشاور بهره ببرند و اقدامات لازم را انجام دهند. اقدامات قانونی به موقع در چنین مواقعی سریعتر مشکلات پیش رو را رفع نموده و موجر را به حقش می رساند.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت خدمات الکترونیکی حقوقی با سال ها تجربه در زمینه های مختلف این آمادگی را دارد تا دعوی مطالبه اجاره بهای شما موجران عزیز را در محضر قانون بر عهده بگیرد. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد روابط عمومی ما تماس حاصل فرمایید.