مقدمه
در جامعه ای زندگی می کنیم به علت بحران های اقتصادی و فرهنگی میزان طلاق بسیار افزایش پیدا کرده است، کار بسیاری از زوج ها به همین دلایل به جدایی ختم می شود و در این جور مواقع همه به دنبال دریافت حقوق خود هستند.
یکی از این حق هایی که در زمان عقد مرد آن را می پذیرد مهریه ای است که خانواده عروس قبلا طی مراسمی تعیین کرده اند، بسته به نوع عقد یا قراردادی که زوجین با هم کرده اند مهریه عندالمطالبه یا عندالاستطاعه می باشد.
در مهریه عند المطالبه در حقیقت مرد این حق را برای زن قائل شده است چه در زمان زندگی زناشویی و چه در زمان عقد هر گاه که درخواست نماید باید پرداخت شود ولی در عندالاستطاعه زن قبول کرده است که در زمان درخواست مهریه قدرت مالی مرد را مد نظر داشته باشد.
برای اطلاع از نحوه تنظیم قرارداد روی لینک کلیک کنید.
علیرغم این که تمامی این مسائل دقیقا مشخص است ولی کار باز به اختلافات می کشد، بسیاری از مردان که از پس پرداخت یکجای مهریه بر نمی آیند با مراجعه به دادگاه درخواست تقسیط مهریه را می دهند که خود شرایطی دارد که به جایش برایتان خواهیم گفت.
معمولا مردانی که در محضر دادگاه بتوانند اثبات کنند توانایی پرداخت یک جای آن را ندارند به صورت تقسیط مهریه به صورت ماهانه آن را به همسر سابق یا فعلی خود پرداخت خواهند کرد تا از زیر دین و حقی که بر گردنشان است خارج شوند.
برای آگاهی از مشاور حقوقی حتما روی لینک بزنید.
قوانین مدنی تقسیط مهریه:
قبل از این که به قوانین مربوط به تقسیط مهریه بپردازیم ضرورت دارد بدانید که مهریه به دو صورت عندالمطالبه و عندالاستطاعه در قوانین اسلامی تعریف شده است، در عندالمطالبه زوج هر زمان می تواند آن را از مرد طلب نماید اما در عندالاستطاعه زن باید قدرت مالی همسرش را ابتدا به محضر دادگاه اثبات کند تا به حقوقش برسد.
ممکن است پس از گذشت مدتی از زندگی بنا بر اختلافات مرسومی که وجود دارد مثل مشکلات فرهنگی، نفقه یا غیره زوجین با هم ناسازگار شوند و دیگر قصد ادامه زندگی را نداشته باشند، در این جاست که موضوع مهریه پیش می آید و اگر مرد توانایی پرداخت نداشته باشد به فکر تقسیط مهریه خواهد افتاد در صورتی که شرایطش را داشته باشد و بتواند در محضر دادگاه اثبات کند.
ماده 29 قانون حمایت از خانواده می گوید در صورتی که یکی از زوجین دادخواست طلاق را به دادگاه مربوطه تقدیم نماید ، دادگاه باید نسبت به حق و حقوق مالی زن از قبیل مهریه و نفقه تعیین تکلیف نماید تا به حقوق قانونی خود در حین طلاق برسد.
اما پاسخ به این سوال که در صورت درخواست طلاق و طلب مهریه آیا امکان تقسیط مهریه وجود دارد یا ندارد با شرایط مختلفی روبرو هستیم و برای پاسخ به این پرسش دو حالت مطرح است که در ادامه برای شما خواننده عزیز بیان می داریم.
توصیه می کنم حتما به مقاله ی اعسار چیست و چگونه می توان درخواست اعسار به دادگاه داد سر بزنید.
* اولین حالت زمانی پیش می آید که زوجه درخواست طلاق را تنظیم و به همراه وکیلش به دادگاه ارائه نموده باشد و مهریه اش را تمام و کمال طلب کرده باشد، و یا این که ممکن است به صورت همزمان طلاق و طلب مهریه را با هم به اجرا گذاشته باشد، به هر حال در چنین شرایطی اگر زوج درخواست تقسیط مهریه را به دادگاه ارائه نماید باید ابتدا ثابت کند که توانایی پرداخت یک جایش را ندارد.
در این مورد یعنی تقسیط مهریه باید به شعبه رای مطالبه مهریه که رای را صادر نموده است مراجعه نماید و با ارائه صورت های مالی خود به دادگاه اثبات کند توانایی ندارد تا بدین طریق بتواند به صورت دوره ای یا ماهانه حق زن را بپردازد.
البته زمانی که این درخواست یعنی تقسیط مهریه به دادگاه ارائه شود، دادگاه در این زمینه تحقیقات لازم را صورت خواهد داد و در صورتی که مرد شرایط لازم را داشته باشد دادگاه شرایط تقسیط را بررسی و اعلام می دارد تا مشکل از میان زوجین برداشته شود.
* حالت دوم زمانی است که مرد درخواست طلاق می دهد و زن مهریه اش را در دادگاه به اجرا میگذارد تا به حقوق قانونی خودش برسد، در چنین شرایطی پس از نهایی شدن حکم طلاق مرد می تواند در همان شعبه اقدام به دادخواست اعسار برای پرداخت کردن به صورت تقسیط مهریه را ارائه نماید.
در چنین شرایطی دادگاه وقتی برای رسیدگی به تقسیط مهریه که مرد مطرح نموده است تعیین می نماید تا پس از اظهارات مرد و دلایلش برای این کار پس از تحقیقات و شهودی که ارائه می دهد در خصوص این مسئله تصمیم نهایی را بگیرد.
نکته مهمی که در این مسئله وجود دارد این است که اگر دادگاه درخواست تقسیط مهریه از سوی مرد را نپذیرد او باید تمام مهریه زن را به صورت یکجا بدهد تا دادگاه حکم طلاق را صادر کند، در غیر این صورت ثبت طلاق در دفترخانه ها برای مرد مقدور نخواهد بود.
حالت دیگر این است که دادخواست تقسیط مهریه مرد از سوی دادگاه با توجه به شهود و مدارکی که ارائه داده است پذیرفته شود، در چنین شرایطی معمولا دادگاه موارد دیگری مثل نفقه که حق زن است را از مرد می گیرد و با توجه به شرایط و توانایی اش برایش مهریه را قسط بندی می کند.
البته لازم به ذکر است که پس از تقسیط مهریه امکان اعتراض به آن برای مرد و زن فراهم است و دادگاه بررسی خواهد کرد، ممکن است مرد معترض باشد که توانایی پرداخت ندارد و میزان مبلغ ماهانه کمتر شود و یا این که زن از مبلغ کم قسط شاکی باشد و میزان بیشتری را طلب کند.
تقسیط مهریه
در صورتی که زن نسبت به مبلغ تقسیط مهریه معترض است باید لیستی از اموال و دارایی های مرد را تهیه کند تا بدین ترتیب بتواند به دادگاه اثبات کند که او توانایی پرداخت دارد و ادعاهایی که مطرح کرده کذب می باشد تا بدین صورت به حقوق قانونی اش برسد.
معمولا اثبات کردن چنین چیزی زمان می برد و دادگاه باید تحقیقات لازم را صورت بدهد تا ادعای زن مبنی بر توانایی مرد اثبات شود، زمانی که ثابت شود مرد دروغ گفته است به طور قطع دادگاه او را محکوم می کند تا مبلغ قسط بیشتری بپردازد و یا تمام مهریه را به صورت یک جا از او می گیرد.
اما در صورتی که مرد به میزان تقسیط مهریه اش اعتراض کند دادگاه آن را نیز بررسی خواهد کرد، در بسیاری از موارد پیش می آید که توانایی پرداخت مرد پایین تر از رقم قسط است و برای این که بتواند از پس اقساط بربیاید موضوع را با دادگاه مطرح می کند تا رقم منصفانه تری تعیین نماید.
در چنین مواردی دادگاه ادعای مرد را کاملا مورد بررسی قرار می دهد تا ببیند که آیا گفته اش صحت دارد یا ندارد، در صورتی که ادعای مرد واقعیت داشته باشد رقم تقسیط مهریه را از نو با توجه به توانایی مرد تعیین می کند تا بدهی خود را به مرور زمان به زن سابقش پرداخت نماید.
همانطور که مشاهده کردید موضوع تقسیط مهریه در دادگاه برای مرد قابل انجام است اگر که بتواند ادعایش مبنی بر عدم توانایی را ثابت کند، از آن جایی که مسائل حقوقی پیچیده است بهتر است با یک مشاور یا وکیل مشورت نمایید تا این جور امور بدون هیچ مشکلی به سرانجام مطلوب ختم شود.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت حقوقی لگاپین سال ها با استفاده از بهترین وکیل در تهران در زمینه مسائل مربوط به تقسیط مهریه تجربه دارد و می تواند به شما زوج های عزیز برای رسیدن به حقوقتان کمک نماید. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات ما مانند ثبت شرکت با شماره های واحد پشتیبانی ما تماس حاصل فرمایید.