مقدمه
موضوع ارث و میراث یک موضوع پیچیده و گیج کننده است اگر که نسبت به قوانینی که در این زمینه وضع شده اند آگاهی نداشته باشید و نتوانید آنها را به درستی برای رسیدن به حق و حقوق مربوط به خود به صورت صحیح و مناسب به کار بگیرید قطعا متضرر خواهید شد.
یکی از سوالاتی که شاید در ذهن نسل جدید پیش بیاید و به دنبال جوابش بگردند به قضیه ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ خودش بر می گردد که به طور قطع قوانینی مناسب بر اساس شرع مقدس در نظام جمهوری اسلامی ایران برایش وضع شده است.
در ارث و میراث با موضوع طبقات ارث مواجه هستیم که معمولا بنا بر شرایطی که ممکن است در یک جمع خانوادگی رخ بدهد بر اثر فوت یا مشکلات دیگری امکان ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ برای او فراهم می گردد.
برای این که بتوانید به نحو کاملا مناسب از تبصره ها و قوانین در صورت وجود داشتن شرایط استفاده نمایید نیاز دارید که با قوانین مربوط به ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ به طور کامل و دقیق آشنایی داشته باشید و یا این که اقدام به استخدام مشاور حقوقی خبره نمایید.
در ادامه این مقاله کوتاه و مفید تا جایی که متن این اجازه را به ما بدهد در مورد این موضوع به تبصره ها و قوانین اشاره خواهیم کرد تا شما خواننده عزیز و گرامی با دانستن شرایط ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ بتوانید به حق و حقوق قانونی خود دست پیدا کنید.
برای آگاهی از شماره وکیل پایه یک دادگستری حتما روی لینک بزنید.
آشنایی با طبقات مختلف ارث:
هنگامی که فردی بر اثر سانحه یا به صورت طبیعی فوت می کند به افرادی که از سمت او مشمول دریافت ارث می شوند وراث می گویند، این افراد در قوانین حقوقی دارای طبقه بندی هایی هستند که از آن تحت عنوان طبقات وراث یاد می شود.
در حقیقت همین طبقه بندی ها هستند که اگر شرایط خاصی پیش بیاید مشخص می کنند که آیا ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ امکان دارد یا ندارد، در ادامه به همین موضوع خواهیم پرداخت تا نسبت به آن آگاهی کافی پیدا کنید.
معمولا اگر در طبقه اول وراث که افراد درجه اول حضور دارند کسی در قید حیات نباشد سهم ارثش به افرادی منتسب به او بنا بر شرایطی منتقل خواهد شد، این قانون از درجه دو به سه نیز برقرار است و اگر کسی در حیات نباشد به افراد منتسب در طبقه بعدی ارث ارجاع داده می شود.
طبقه اول وراث شامل:
در جه اول: پدر و مادر، فرزندان درجه دوم: نوه ها و نتیجه ها
طبقه دوم وراث شامل:
درجه اول: پدر بزرگ یا مادربزرگ درجه دوم: برادر یا خواهر
طبقه سوم وراث شامل:
درجه اول: عمه ها، عموها، دایی ها و خاله ها درجه دوم: فرزندان هر کدام از افراد حاضر در این طبقه
برای دریافت مشاوره حقوقی روی لینک کلیک کنید
نحوه ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ:
در بالا شما را با طبقه وراث آشنا کردیم تا درک کردن موضوعات این قسمت برایتان راحت تر باشد، در ادامه به تمام شرایط ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ به صورت دقیق و جزئی اشاره می کنیم تا در صورت پیش آمدن چنین شرایطی بدانید که باید به چه صورت عمل نمایید.
اگر در طبقه اول وراث کسی در قید حیات باشد ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ بسیار بعید است زیرا این افراد اجازه نخواهند داد که آن خود نیز شرایطی دارد که باید دقیقا با آن آشنا بود تا در صورت لزوم بتوان برای رسیدن به حق خود اقدامات لازم را صورت داد.
ماده 911 قانون مدنی به صراحت گفته است که تقسیم ارث بین اولاد اولاد یعنی نوه ها بر حسب نسل صورت می گیرد، اگر افراد طبقه اول در قید حیات نباشند فرزندان مذکر دو برابر فرزندان مونث ارث خواهند برد. بر اساس این قانون حتما باید تمامی افراد طبقه اول از دنیا رفته باشند تا چیز به نوه برسد.
شرایط عمومی ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ:
لازم است بدانید که سهمیه ارث پدربزرگ یا مادربزرگ بعد از فوت پدر یا مادر به صورت مطلق به نوه منتقل نمی شود بلکه شرایطی دارد که در صورت محقق شدن این امکان فراهم می شود که ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ محقق شود.
برای این که ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ شرایطش به وجود بیاید ضرورت دارد که شرایط عمومی ارث که در این زمینه وجود دارد را دقیقا بدانید که عبارتند از:
* پدر بزرگ یا مادربزرگ فوت کرده باشند، زیرا شرایط ارث در این صورت محقق می شود.
* نوه در لحظه فوت اجداد خود در قید حیات باشد، فقط در این صورت مستحق دریافت ارث است.
* نوه محروم از ارث نشده باشد یعنی این که موانع ارث وجود نداشته باشد، منظور از موانع یعنی این که پدربزرگ یا مادربزرگ خود را به قتل نرسانده باشد و یا این که کافر نباشد.
توصیه می کنم حتما به مقاله ی نحوه تقسیم ارث فرد مجرد سر بزنید.
شرایط اختصاصی ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ:
در قوانین مدنی اختصاصی ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ مانند قوانین عمومی به تمامی موارد اشاره شده است تا در صورتی که شرایط دقیقا به وجود بیاید نوه ها به حق و حقوق خود در این زمینه برسند.
* برای ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ لازم است که زمان فوتشان هیچ کدام از فرزندان مستقیم آن در قید حیات نباشند، به عنوان مثال اگر در زمان فوت یک دختر آنها نیز زنده باشد به هیچ کدام از نوه های پسری هیچ سهم الارثی تعلق نخواهد گرفت.
* همچنین در قواعد و قوانین ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ اگر نوه ای از بقیه نزدیک تر باشد مانع از ارث بردن دیگر نوه ها خواهد شد، به عنوان مثال اگر تمامی نوه ها فوت شوند و فقط شما در قید حیات باشید به اولاد اولاد آنها یعنی نتیجه ها طبق قانون چیزی نمی رسد.
میزان ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ:
علاوه بر شرایطی که برای ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ وجود دارد، میزان ارث نیز از جمله مسائلی است که از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، اطلاعات در این زمینه قطعا کمک خواهد کرد تا در صورت پیش آمدن شرایطش از میزان حق خود آگاه باشید.
* ماده 889 قانون مدنی به صراحت می گوید که در بین وراث طبقه اولی اگر برای میت هیچ اولادی در قید حیات نباشد، اولاد اولاد او هر چقدر که پایین بروند قائم مقام پدر خود بوده و با هر یک از ابوین متوفی که زنده باشند از او ارث می برند.
* اگر چه ماده 889 به صراحت میزان ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ را اعلام نکرده است اما از آن جایی که از اصطلاح قائم مقام استفاده نموده می توان برداشت کرد که میزان ارث والدینش هر مقدار باشد به او تعلق خواهد گرفت.
* برای این که بهتر موضوع را درک کنید لازم است که بگوییم قائم مقام به شخصی اطلاق می شود که در صورت نبودن خود فرد تمام اختیارات و حقوق به او واگذار می شود، از همین جمله می توان پی برد که میزان ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ مانند ارث بردن فرزندان مستقیم است.
* با توجه به توضیحات بالا و این احتمال که هیچ فرزند مستقیمی باقی نمانده باشد، بر اساس نوع نوه های پسری و دختری این میراث به همان نسبت دو به یک که برای والدینشان می خواست تقسیم شود میانشان قسمت خواهد شد.
آیا نوه دختری از پدر بزرگ ارث می برد؟
در قانون مدنی نوه به عنوان وارث طبقه دوم معرفی شده است و فارق از پسری یا دختری از پدر بزرگ میتواند ارث ببرد و هیچ کس نمی تواند او را از حقوق قانونی اش محروم نماید. البته لازم به ذکر است که برای ارث بردن نوه از جد مادری شرطش این است که فرزند مستقیمی از پدربزرگ زنده نباشد، در مورد میزان ارث هم باید اشاره کرد که به همان اندازه که مادر قرار بود سهم ببرد به او می رسد.
آیا نوه پسری از مادربزرگ می تواند ارث ببرد؟
ارث بردن هیچ ربطی به جنسیت ندارد و نوه پسر همان مقدار که قرار بود اولادش دریافت دارد سهم می برد، البته به شرط این که هیچ کدام از فرزندان مستقیم مادربزرگ در قید حیات نباشد، اگر فرزند مستقیم در حیات باشد چیزی به او تعلق نخواهد گرفت.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت حقوقی لگاپین با سال ها سابقه در زمینه حل اختلافات مربوط به میراث آمادگی دارد تا شما کمک کند تا به حقوق قانونی خود برسید. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد پشتیبانی ما تماس حاصل فرمایید.